Po špercích od manželů Liz Taylorové se jen zaprášilo

Los Angeles – Za rekordních 116 milionů dolarů, což je víc jak dvě miliardy korun, se v New Yorku vydražily šperky herečky Elizabeth Taylorové. Je to vůbec nejvíc, za kolik byla kdy jaká sbírka šperků vydražena. Část peněz vytěžených v aukci půjde na nadaci pro boj proti AIDS, kterou Taylorová založila.

Herečka se v minulosti nechala slyšet, že šperky, jež dostala od svých manželů, nepovažuje za trofeje. Jenže klenoty se teď staly trofejemi pro dražitele, kteří se o skvostné šperky poprali v aukci. Už první položky totiž mnohokrát překonaly předpokládanou prodejní cenu.

Eizabeth Taylorová v pamětech z roku 2002: „Jsem tu, abych se o šperky starala a milovala je. Až zemřu a půjdou do dražby, doufám, že jim jejich kupec zajistí skutečně dobrý domov.“ 

Vrcholem dražby pak byl náhrdelník Peregrina. Taylorová ho dostala v roce 1969 od tehdejšího manžela Richarda Burtona. Šperk kdysi patřil i Marii Tudorovně. Tvoří ho vzácná perla ze 16. století, dále pak rubíny, diamanty a další perly. Čekalo se, že se v dražbě prodá za dva až tři miliony. Nakonec se ale prodal za 11,84 milionu dolarů. Je to dražební rekord pro šperk s perlou. 

Na konci dražby se prodával i diamantový prsten, který herečka dostala taktéž od Burtona. Prsten s diamantem o 33,19 karátu se vydražil za 8,8 milionu dolarů. 

Dnes bude aukce pokračovat dražbou šatů Taylorové, včetně těch, ve kterých se vdávala za Burtona.