Po nehodě vlaku v Kanadě přibývá mrtvých, lidé hovoří o apokalypse

Montreal - Po sobotní nehodě nákladního vlaku v městečku Lac-Megantic v kanadské provincii Québec se pohřešuje 40 lidí. Potvrzeno je zatím pět obětí neštěstí, policie však očekává, že jejich počet poroste. Nehodu provázel rozsáhlý požár a silné exploze cisteren, které převážely palivo. Kvůli tomu bylo zničeno nejméně 30 domů.

Neštěstí se stalo v sobotu krátce po 1:00 tamního času (7:00 SELČ), když vlak 73 vagony a pěti lokomotivami vykolejil v centru městečka Lac-Megantic, v němž žije asi 6 tisíc obyvatel a leží asi 250 kilometrů východně od Montrealu. 

Železniční společnost Montreal, Maine & Atlantic v sobotu večer uvedla, že má informace o „množství úmrtí a zraněných“. V důsledku nehody podle mluvčího québecké policie Michela Bruneta zemřelo nejméně pět osob, je však velmi pravděpodobné, že se v troskách nacházejí také někteří z pohřešovaných.

Problémem podle Bruneta je, že se kvůli trvajícím požárům nemohou záchranáři dostat k některým částem vlaku, kde by mohli být lidé.

Svědci havárie:

„Viděla jsem vlak, ale jel tak rychle, že nebylo vidět, kde vagony končí. Pak se jeden zvedl a přistál přímo vedle mě. Otočila jsem se a utíkala pryč.“

„Byl to šílený hluk, prudce se to zvedlo a nad kavárnou se objevily obrovské ohnivé koule. Skočili jsme přes zábradlí a přeběhli cestu a ulice už byla jako ohnivá řeka.“

Místní úřady uvedly, že mají málo informací o zraněných, a předpokládají, že lidé, které zasáhl výbuch, buď zemřeli na místě, nebo se jim podařilo utéci. Jedna místní žena řekla kanadskému rozhlasu, že se jí nedaří kontaktovat 15 svých přátel. Výbuch a požár poničil okolo 30 budov. Nákladní vlak byl podle vedení přepravní společnosti předtím zastaven a strojvůdce nebyl uvnitř. Příčina neštěstí dosud nebyla objasněna.

Řada lidí přišla o domov

Na pomoc přijeli také američtí hasiči. Nejdřív se mohli jen dívat, jak oheň polyká střed města. Teď procházejí se seznamem pohřešovaných dům od domu. Skoro dva tisíce lidí úřady včas evakuovaly, mnozí ale přišli o všechno. „Zůstala jsem bez domova, nemám tady rodinu ani přátele. Můj pes zemřel, a to jsem měla narozeniny,“ podotkla Amanda Gabriellová.

Cisterny, které zničily centrum městečka, ještě skoro 24 hodin po neštěstí podle zpravodaje agentury AFP hořely. „Nad obchody na hlavní ulici byly byty. Všichni ti lidé (kteří tam žili) nemohli utéci,“ obávala se Mariette Savoieová.