Pnutí v Kašmíru roste. Při přestřelce na hranici mezi Indií a Pákistánem zemřelo osm vojáků

Horizont ČT24: Eskalující napětí mezi Indií a Pákistánem (zdroj: ČT24)

Nejméně osm vojáků, z toho tři pákistánští a pět indických, zemřelo během přeshraniční přestřelky ve sporné oblasti Kašmíru, která je rozdělena mezi oba tyto státy. K jednomu z nejkrvavějších střetů mezi Pákistánem a Indií v letošním roce došlo v době zvýšeného napětí poté, co se Indie rozhodla zrušit zvláštní autonomní status ve své, převážně muslimské části Kašmíru.

Oba premiéři v posledních dvou dnech vyslali přes společnou hranici zcela otevřené hrozby.

Imrán Chán varoval, že nenechá obnovení přímé indické vlády nad její částí Kašmíru bez odvety. „Jsme plně připraveni odpovědět. Přiblížil se čas, kdy ti (Indie) udělíme lekci,“ pohrozil pákistánský premiér. Naréndra Módí z Nového Dillí kontroval, že suverenitu nad hornatým regionem ubrání za každou cenu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Módí mluví o boji s terorismem

Imrán Chán se ke středečním oslavám výročí nezávislosti Pákistánu mimořádně přesunul do Muzaffarábádu, jen 50 kilometrů od sporného území kontrolovaného Indií. Ve čtvrtek slavila nezávislost také Indie a i zde bylo téma jediné: Kašmír.

Premiér Módí zvolil rétoriku, která měla obhájit razantní bezpečností opatření v neklidném svazovém státě: „Indie tvrdě bojuje s těmi, kdo šíří terorismus. V jakémkoli koutě světa.“

Verze Módího vlády o preventivním úderu proti terorismu má vysvětlit plošný zákaz vycházení, mohutné bezpečnostní kontroly, rozsáhlé zatýkání i zablokování běžných prostředků komunikace, včetně mobilních sítí pro celý Kašmír.

Pákistánci protestují v den výročí nezávislosti Indie
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Kvůli kroku, kterým Indie před 11 dny ukončila sedmdesát let platný autonomní status pro Kašmír, se stále demonstruje na řadě míst v celém Pákistánu. „Naším požadavkem je, že Indie by měla tento dodatek vzít zpět. Kašmíru by mělo být poskytnuto právo na sebeurčení. Měli by mít právo rozhodnout, co sami chtějí,“ požaduje šéf oblastní pobočky Pákistánské lidové strany Habibuddin Junaidi.

Faktem je, že odstředivé tendence v Kašmíru Islámábád s chutí živí. Strategickou vizí separatistů je sjednocený stát s muslimkou většinou, který by přešel pod kontrolu Pákistánu. A uplynulých třicet let násilného odboje v indickém Kašmíru mělo směřovat právě k tomuto cíli.