Peklo v Iráku: Lidé zápasí s padesátistupňovými vedry

Voda nad zlato - realita rozpáleného Iráku (zdroj: ČT24)

Nádrže, vodní kanály nebo třeba namočený hadr – věci, které Iráčané nyní vyvažují zlatem. Zemi postihly rekordní horka kolem 50 stupňů Celsia. Pocitová teplota tu podle meteorologů dokonce dosahuje k sedmdesátce. Irák navíc sužují rozsáhlé výpadky elektřiny a nedostatek vody. V ulicích Bagdádu nebo v Basře na jihu země kvůli tomu protestovaly stovky lidí.

Na extrémním počasí a beznaději se dá aktuálně v Iráku dobře vydělat. Například kusy ledu se nyní na některých místech prodávají za 123 korun, jak prozradil místní obyvatel Jasín Mohammed.

Nejenže jde o žádané zboží, ale je navíc problém ho vyrábět. Elektřina je totiž k mání jen několik hodin denně - různé větráky, klimatizace nebo třeba ledničky proto také nefungují.

Iráčané se chladí v řece Tigris
Zdroj: Reuters

Ani na vodovodní potrubí se rozpálená obydlí nemohou příliš spoléhat. Tamní sítě totiž před 12 lety poničila americká armáda. Opravy se potrubí v řadě míst dosud nedočkalo, na což lidé v těchto dnech upozorňují více než kdy jindy. V několika městech se už kvůli tomu svolaly demonstrace. Napětí přitom neuklidnilo ani čtyřdenní volno, které vyhlásila vláda.

Úmorné vedro nabídlo i netradiční obrázek v okolí Bagdádu. Řeka Tigris, ve které se kvůli znečištění lidé většinou nekoupají, je nyní v obležení místních. Na špínu se tady v padesátistupňových teplotách příliš nehledí...

Iráčané se chladí v řece Tigris
Zdroj: Reuters