Pandemie ve světě: Bavorsko otevře hotely, Itálie povolí velké svatby

Německá spolková země Bavorsko od pátku otevře hotely a penziony, lidé také budou moci zajít na venkovní kulturní představení nebo sportovní zápasy, kde bude maximálně 250 návštěvníků, oznámil tamní premiér Markus Söder. V Itálii budou povoleny velké svatební oslavy, jejichž účastníci s sebou ovšem budou muset mít covidový pas.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

„Turismus začne v Bavorsku během pátku. V regionech se sedmidenním průměrem pod stovku bude možné se za dodržení hygienických opatření ubytovat v hotelech, prázdninových domech nebo kempech,“ podotkl premiér spolkové země Markus Söder. V Bavorsku je aktuální sedmidenní průměr 80,9 případu na sto tisíc obyvatel a stále klesá.

Od pátku se otevřou i plovárny a budou možná venkovní kulturní představení. Podmínkou je v obou případech negativní test a sedmidenní průměr nižší než sto. Za stejného předpokladu se venku mohou konat i sportovní akce, počet jejich návštěvníků ale nesmí přesáhnout 250. Otevřít mohou rovněž stavebně neuzavřené fotbalové stadiony. 

Bavorsko začne po víkendu také rozvolňovat protikoronavirová opatření ve školách a školkách. V oblastech se sedmidenním průměrem mezi 50 až 165 bude výuka rotační. Školy na plně prezenční výuku přejdou, jestliže průměr klesne pod padesát. I tehdy chce ale Söder zachovat nošení roušek a testování žáků.

„Roušky jsou velmi důležitým nástrojem, u kterého chci zůstat, ačkoli se to mnohým moc nelíbí. Někteří rodiče se sice obávali, že děti nebudou moci dýchat, ty to ale zvládly dobře,“ řekl Söder.

Co se týče Německa, kromě Bavorska se chystá rozvolnit opatření také Hamburk. Tam budou moci lidé od víkendu opět zajít na terasy restaurací a kaváren, což bylo původně plánované až na červen. Test přitom vyžadován nebude, pokud sedmidenní průměr i nadále zůstane pod padesátkou nových denních případů na sto tisíc obyvatel.

Na úpravě režimu se v úterý dohodlo také Sasko. To je po Durynsku druhou nejpostiženější spolkovou zemí. Celosaský sedmidenní průměr činí 104,8, zatímco celoněmecká hodnota je 79,5 případu. Saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová uvedla, že pro návštěvu obchodů a služeb bude možné používat i samotesty, pokud je na místě provede proškolený personál či sám návštěvník za přítomnosti svědka. Nově nebudu potřebovat test rodiče, kteří vstoupí do venkovních areálů škol. Změny začnou platit od soboty 22. května.

Itálie povolí velké svatební oslavy

V Itálii se od 15. června budou moci znovu pořádat velké svatební oslavy. Všichni účastníci ale budou muset mít covidový pas, rozhodla tamní vláda. Někteří podnikatelé ale opatření kritizují a označují červnové datum za pozdní, protože romantické svatby se v malebné italské krajině obvykle pořádají už v květnu.

Potvrzení o dokončeném očkování, prodělání koronavirové nákazy či negativním testu starém maximálně dva dny je už v Itálii potřeba při cestování mezi regiony s různou pandemickou situací. Kromě covidového pasu budou muset účastníci svatebních hostin také nosit roušky uvnitř, pokud nesedí u stolu, a venku v případě, že nelze dodržet bezpečnou vzdálenost.

„Svatební hostiny se zeleným pasem znamenají, že bezpočet párů svatbu opět odloží, což bude mít další dramatické důsledky pro naši branži,“ citovala agentura APA organizátorku svateb Serenu Ranieriovou. Italský svatební průmysl zažíval před pandemií boom, protikoronavirová opatření ho ale uvrhla do krize. Loni v zemi klesl počet svateb téměř o polovinu.

Vyjednávání o covidových pasech

V Bruselu mezitím probíhá další kolo vyjednávání mezi Evropskou komisí, parlamentem a radou o celoevropském covidovém pasu. Tento jednotný dokument chce Brusel schválit do konce června. Nalézt dohodu, která sjednotí pravidla cestování po kontinentu, se ale zatím příliš nedaří.

Problémy s dokumentem mají především členské státy. Covidový pas totiž spadá do kategorie zdravotnictví, kterou si určuje každá země sama. Jednota nepanuje například nad tím, zda má být pas zadarmo či jaké vakcíny v něm mají být uznané. Komise chce, aby to byly jen ty schválené Evropskou lékovou agenturou. Státy ale tlačí na to, aby to byl seznam schválený Světovou zdravotnickou organizací.

Problém je také v tom, že některé členské státy nevěří, že se dohoda nakonec stihne. Z toho důvodu chystají vlastní řešení. Třeba Estonsko už takové pasy začalo vydávat a certifikát si mohou lidé stáhnout do mobilů.

Události: Jednání o covidových pasech (zdroj: ČT24)

Bohaté země chtějí miliardovou pomocí podpořit zotavení Afriky

Mezinárodní věřitelé chtějí miliardovou pomocí podpořit hospodářské zotavení afrických zemí po pandemii. Díky solidaritě bohatých zemí by mělo být prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF) možné věnovat na tento účel 100 miliard dolarů (2,08 bilionu korun). Podle agentury DPA to v úterý oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron na okraj summitu věnovaného ekonomické podpoře afrických států.

„Afrika je jedním z nejméně proočkovaných světadílů. Panuje tu hospodářský a sociální stav nouze,“ řekl šéf Elysejského paláce.

Pozvání francouzského prezidenta do Paříže přijalo mnoho premiérů a prezidentů afrických států i čelných představitelů mezinárodních organizací, včetně Evropské unie. Další se zúčastnili prostřednictvím videokonference.