Otřesená Albánie ukončila záchranné práce. Mrtvých je 51

Události: Následky zemětřesení v Albánii (zdroj: ČT24)

Albánská vláda ukončila záchranné práce a požádala mezinárodní společenství o finanční i expertní pomoc po úterním zemětřesení. To si podle posledních oficiálních údajů vyžádalo 51 mrtvých a na dva tisíce zraněných. Asi čtyři tisíce lidí přišly o domov. Velké škody začínají sčítat hoteliéři. Do země podle oficiálních statistik loni přijelo na šest milionů návštěvníků a turistický průmysl se podílí bezmála devíti procenty na albánském HDP.

Největší letovisko Albánie se vzpamatovává z tvrdé rány. Na budovách podél pláží Drače zanechalo zemětřesení znatelné stopy. Někde popraskané zdi, na nejméně šesti místech nenávratné škody. 

Albánský premiér Edi Rama podle agentury AP uvedl, že vláda kvůli následkům zemětřesení upraví rozpočet. Nebude ale možné se obejít bez mezinárodní pomoci. Řada zemí už pomáhala tento týden Albánii mimo jiné vysláním záchranářů, v zemi jsou také zahraniční experti na statiku budov.

V solidaritě s lidmi zasaženými zemětřesením vznikla mimo jiné na sociálních sítích crowdfundingová iniciativa GoFundMe, na níž se k sobotnímu ránu vybralo ve světě 3,2 milionu dolarů (přes 74 milionů korun).

Albánii v úterý zasáhlo nejsilnější zemětřesení za desítky let, otřesy měly sílu 6,4 stupně. Jeho zatím poslední obětí se stala v sobotu dvacetiletá žena, která zemřela v nemocnici v Tiraně. Při zemětřesení utrpěla zranění hlavy.

Premiér Rama a prezident Ilir Meta se spolu se stovkami dalších lidí v sobotu zúčastnili pohřbu devíti lidí z jedné rodiny, kteří zemřeli v troskách čtyřpatrového domu v Drači.

Nebezpečné stavby s uplaceným povolením

Rama uvedl, že podle předběžných odhadů bude muset být z bezpečnostních důvodů po zemětřesení zbouráno více než 1465 budov v metropoli Tiraně a zhruba devět set v přístavu Drač. Právě toto druhé největší město Albánie bylo při úterním zemětřesení postiženo nejvíce.

V Drači zemětřesení mimo jiné zcela zničilo dvacet let starou budovu hotelu, která měla původně tři patra. Majitel pak s povolením postavil další čtyři, což byla tíha, kterou struktura při otřesech neunesla.

Některá média v souvislosti se zemětřesením psala, že část budov se zřítila mimo jiné kvůli ilegálním stavebním úpravám a zkorumpovaným úředníkům, kteří je umožnili. Podle Reuters je už připraven návrh zákona, který má zpřísnit tresty pro investory, architekty i stavební dozor ze sedmi na 15 let vězení, pokud poruší stavební normy.

„Vidíme budovy vedle sebe. Jedna je těžce poškozená, druhá netknutá. To jasně ukazuje, že se tu v různé míře porušovala stavební pravidla,“ říká k tomu šéf albánské opozice Lulzim Basha.

Zástupci turistického byznysu společně s místními úřady a odborníky ze zahraničí řeší, jak dál. Ředitelka cestovní kanceláře v Drači Arjana Isaku tvrdí, že tragédie je šance na změnu k lepšímu. „Každou budovu zkontrolují experti ze zahraničí ve spolupráci s místními,“ uvedla. 

Většina hotelů zemětřesení přežila. Některé otevřely dveře lidem, kteří ztratili střechu nad hlavou. Majitel hotelu v Drači Astrid Ismaili na vlastní náklady hostí sto padesát krajanů. Věří, že až začne sezona, budou v jeho podniku už jen turisté.

„Našim partnerům jsme vzkázali, že náš hotel nebyl zemětřesením zasažen a rezervace pokračují bez přerušení,“ uvedl Ismaili.  

Albánští politici tvrdí, že prioritu má teď pomoc přeživším. Až poté má na řadu přijít náprava reputace země a pátrání po vinících.