Odvolací soud zpřísnil trest spolupachateli útoku na redakci Charlie Hebdo na doživotí

Odvolací soud v Paříži zvýšil trest jednomu ze spolupachatelů útoků z roku 2015 na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský obchod Hyper Cacher. Ali Riza Polat, odsouzený dříve ke třiceti letům vězení, dostal ve čtvrtek kvůli sedmnácti vraždám doživotní trest. Druhému z odsouzených soud trest naopak snížil. Informovala o tom agentura AFP.

Odvolací soud se dvěma muži odsouzenými za napomáhání terorismu v souvislosti s pařížskými útoky z ledna 2015 začal 12. září. Sedmatřicetiletý Ali Riza Polat, který má turecké kořeny, ještě tento týden před soudem prohlásil, že se cítí nevinný a že není terorista.

Podle obžaloby ale hrál ústřední roli při přípravě útoků. Ty provedla trojice mužů, Amédy Coulibaly a bratři Chérif a Said Kouachiovi, které policisté tehdy zastřelili. V procesu v roce 2020 bylo obžalováno ze spolupachatelství čtrnáct lidí, z toho tři byli souzeni v nepřítomnosti.

Druhému útočníkovi soud trest snížil

Polat dostal v prosinci 2020 trest třicet let vězení. Druhý muž, který se proti verdiktu odvolal, jedenačtyřicetiletý Amar Ramdani dostal dvacet let vězení, které mu ve čtvrtek odvolací soud zkrátil na 13 let. Třicetiletý trest za podíl na plánování útoků dostala v roce 2020 také Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová, která ale několik dnů před útoky se dvěma dalšími posléze obviněnými odjela do Sýrie či Iráku. Podle některých zdrojů je dosud naživu, dva muži, co s ní utekli, bratři Belhoucineové, jsou považováni za mrtvé.

Redakce satirického magazínu Charlie Hebdo, který proslul radikální kritikou politiků, policie, úřadů i církve, se stala v lednu 2015 terčem útoku zřejmě kvůli karikaturám proroka Mohameda. Bratři Kouachiovi v jeho budově a okolí 7. ledna 2015 postříleli 12 lidí a po dvou dnech na útěku je policie zastřelila.

Zabit byl 9. ledna i Coulibaly, který v Paříži zastřelil policistku a čtyři lidi v obchodě s košer potravinami na předměstí Paříže. Útoky tehdy vyvolaly velkou vlnu solidarity s oběťmi a pozůstalými a konaly se i demonstrace na podporu svobody slova, lidé vycházeli do ulic s transparenty „Je suis Charlie“ (Jsem Charlie).