Nová izraelská velvyslankyně v Moskvě se obula do ruských úřadů

Horizont ČT24: Diplomatické napětí mezi Izraelem a Ruskem (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo zahraničí si předvolává izraelskou velvyslankyni v Moskvě Simonu Halperinovou. Kreml podráždily její výroky ve víkendovém rozhovoru pro deník Kommersant. Ambasadorka židovského státu v něm mimo jiné kritizovala šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova za zlehčování holocaustu a dala najevo i nespokojenost s ruskou vstřícností k teroristickému hnutí Hamás.

Kreml mediální výroky nové izraelské velvyslankyně, která se svých povinností ujala teprve před koncem uplynulého roku, označil za extrémně neúspěšný start její pracovní mise. Lotyšská rodačka, absolventka práv i ekonomie z Jeruzalémské univerzity, a především kariérní diplomatka s bohatými zkušenostmi, byla v nedělním interview pro on-line zpravodajství Kommersantu nezvykle otevřená.

Halperinová si na mušku vzala ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova za to, jak lehkovážně se podle ní staví k holocaustu. „Ruský lid zaplatil za vítězství nad nacismem miliony a miliony životů. A toto si pamatujeme. Ale nikdy předtím v historii svět nepoznal tak masivní a systematické vyhlazování lidí na pouhém etnickém základě. To zažili pouze Židé. Budu to neúnavně opakovat,“ řekla.

Kritika, o níž si šéf ruské diplomacie řekl také tímto svým dřívějším výrokem namířeným proti Spojeným státům a Evropské unii: „Pomocí Ukrajiny vedou válku proti naší zemi se stejným úkolem: konečné řešení ruské otázky. Stejně jako Hitler chtěl konečné řešení židovské otázky,“ zaznělo z jeho úst.

Kam až je ochoten zajít, pak ukázal Sergej Lavrov už pár měsíců po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Tehdy prostřednictvím konspirací a historických lží mimo jiné napadal židovskou identitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Mohu se mýlit, ale Hitler měl také židovskou krev. Neznamená to absolutně nic. Moudří Židé říkají, že nejzarytější antisemité jsou obvykle Židé,“ řekl.

Kritický tón, který aktuálně izraelská velvyslankyně vůči Kremlu zvolila, neživí jen kontroverzní rétorika Sergeje Lavrova, ale také faktické kontakty Moskvy s hnutím Hamás. „Členové Hamásu jsou v Moskvě přijímáni, dostává se jim objetí a jsou pro ně rozvinovány červené koberce. Tomu nedokážeme porozumět,“ tvrdí velvyslankyně.

Simona Halperinová vytýká Putinově režimu, že s odsouzením teroristických útoků na Izrael ze 7. října 2023 přišel příliš pozdě a že Hamás stále nezařadil na seznam teroristických organizací. Vztahy Moskvy a Jeruzaléma jsou přitom významné a citlivé zároveň. Izrael má významný podíl ruskojazyčných židovských imigrantů – v Rusku pak stále žije víc než sto padesát tisíc Židů.