Nevidomý čínský disident Čchen žádá potrestání úředníků

Peking - Čínský disident Čchen Kuang-čcheng žádá čínskou vládu o potrestání úředníků, kteří stáli za jeho uvězněním a perzekucemi během domácího vězení. Spojené státy už dříve prohlásily, že mu udělí víza, jakmile o ně zažádá. Čínské úřady ale zatím na jeho žádost o pas nereagovaly. Čchen uprchl minulý měsíc z domácího vězení na americkou ambasádu v Pekingu. Čínu chce opustit i s rodinou, protože se necítí bezpečně. Jeho příbuzní jsou prý nadále ohroženi.

Čchen, který chce vycestovat do Spojených států, je i nadále odhodlán pokračovat v obhajobě lidských práv. Právě ta mu přitom „zajistila“ léta v domácím vězení. Nyní se stal symbolem odporu vůči čínské perzekuci tamějšího disentu.

Obrana lidských práv je stále na prvním místě

„Myslím, že pokračovat v hájení práv je naprosto přirozené,“ podotkl Čchen v rozhovoru s agenturou Reuters, který proběhl z jeho nemocničního pokoje v Pekingu. „Stejně jako když vás někdo udeří, couvnete? Myslím, že hájit svá práva je základní přirozená reakce,“ dodal disident.

Čchen Kuang-čcheng
Zdroj: ČTK/AP/Zeng Jinyan

Čchen chce na základě dohody mezi Pekingem a Spojenými státy studovat v USA. Pokud by se do zahraničí dostal, disident bude dál požadovat trest pro úředníky, kteří sestrojili jeho uvěznění na základě falešných obvinění. Následovalo 19 měsíců domácího vězení.

„Nadále požaduji, aby ústřední čínská vláda začala důkladně vyšetřovat úředníky z východní provincie Šan-tung,“ prohlásil Čchen.

Čína podle amerického ministerstva zahraničí naznačila, že dá slepému čínskému disidentovi už brzy cestovní doklady a umožní mu odjet do Spojených států.