Netanjahu vyhrál ve vnitrostranickém hlasování a nadále povede vládní Likud

Události: Netanjahu obhájil pozici šéfa Likudu (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zůstává v čele vládní strany Likud. Ve čtvrtečním hlasování členů strany jasně porazil svého vyzyvatele, exministra vnitra Gideona Saara, který mu již poblahopřál k vítězství. Netanjahu podle oficiálních výsledků, zveřejněných Likudem, získal 41 792 hlasů (72 procent), zatímco Saar 15 885 hlasů (28 procent).

Benjamin Netanjahu coby nejdéle sloužící izraelský vůdce by tak mohl po březnových volbách získat další příležitost sestavovat vládu po dvou letošních nezdarech a udržel si i naději, že získá imunitu před trestním stíháním po obvinění z korupce z minulého měsíce, napsala agentura AP.

Pro získání imunity potřebuje Netanjahu po volbách zajistit si v parlamentu podporu přinejmenším 61 poslanců pro sestavení vlády, poznamenala agentura AFP.

Polovina voličů zůstala doma kvůli počasí

 „S vaší (členů Likudu) a boží pomocí povedu Likud k velkému vítězství ve volbách a nadále povedeme izralský stát k nebývalým úspěchům,“ dodal Netanjahu. Hlasování se zúčastnilo asi 49 procent z 116 048 členů Likudu, oprávněných hlasovat. Ostatní zůstali kvůli špatnému počasí doma.

Netanjahu je v Likudu, navzdory obvinění z korupce, velmi populární. Členové strany navíc bývají ke svému předsedovi velmi loajální, což dokazuje i skutečnost, že Likud měl od svého založení v sedmdesátých letech jenom čtyři lídry.

Očekávalo se tak, že Netanjahu vyzyvatele Saara snadno porazí. To mu může pomoci v příštích parlamentních volbách, které se uskuteční v březnu a budou již třetí za méně než rok.

  • Netanjahu čelí obvinění z podvodu, zneužití důvěry a podplácení ve třech korupčních kauzách. 
  • Premiér vinu odmítá a obvinění označuje za pokus o převrat.