Německo dál sužují vedra, Pyrenejský poloostrov čeká inferno

Evropa nadále čelí vlnám veder a sucha (zdroj: ČT24)

Německo dál sužují tropické teploty. Na mnoha místech by se rtuť teploměrů opět vyšplhala až ke 36 stupňům Celsia. Kvůli mimořádně nízkému stavu vody se v korytu Labe objevuje munice z druhé světové války. Teplota vody v Baltu na severovýchodě Německa je srovnatelná se Středomořím. Jih Evropy se připravuje na zřejmě rekordní teploty, vlna veder ale míří opět i do Skandinávie.

Nejvyšší teploty naměřili na dolním toku Rýna a ve středním Německu v širším okolí Frankfurtu nad Mohanem. Bavorsko by v pozdních odpoledních hodinách měly zasáhnout bouřky s vydatným deštěm, sever a západ země ale zůstane nadále bez srážek.

Ochlazení němečtí meteorologové v následujících dnech neočekávají. Překonání letošního teplotního rekordu, který s 39,5 stupni Celsia naměřili v úterý v Bernburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale také nečekají.

Ve středu byly nejteplejšími místy v Německu města v okolí českých hranic: bavorské Řezno (Regensburg) s 37,9 a saská Hoyerswerda s 36,8 stupně.

Labe odhaluje nevybuchlou munici

Kvůli suchu je na mimořádně nízké úrovni hladina Labe. Například v Magdeburgu je jen několik centimetrů nad historickým minimem z roku 1934. Postižena je tím už několik dní lodní doprava, jen s omezeními fungují například oblíbené výletní lodě v Drážďanech.

Pokles hladiny Labe odhalil na řadě míst nevybuchlou munici z druhé světové války. Například v Sasku-Anhaltsku úřady hlásí nález granátů a min na pěti místech. Výbušniny nacházejí lidé také na březích Labe v Sasku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Radost mohou mít z aktuálního počasí turisté, kteří se letos rozhodli strávit letní dovolenou místo u Středozemního moře na Baltu. Teplota vody u německého pobřeží mezi městem Lübeck a dánskou hranicí se pohybuje mezi 23 a 25 stupni Celsia. Pro srovnání: Na francouzském Azurovém pobřeží je v současnosti teplota vody kolem 27 stupňů.

Kvůli nedostatku vody hynou ryby

Stále teplejší voda v řekách začíná vadit rybám, které by mohly začít hynout. Na horním toku Rýna u německo-švýcarské hranice dnes naměřili teplotu vody 27,4 stupně Celsia. Hranice 27 stupňů je přitom pro zde žijící lipany či pstruhy považována za smrtelnou.

Ve Švédsku už horka přepsala mapy. Nejvyšším bodem země byl ještě před měsícem jižní vrchol hory Kebnekaise. Ledovec ale taje a jeho pokles o čtyři metry způsobil, že místo svůj titul předalo severní části země.

„Podle literatury by musely ryby už nyní hromadně hynout,“ řekl zástupce švýcarského rybářského svazu Samuel Gründler. Zatím podle něj ale lidé nacházejí na březích jen jednotlivé uhynulé kusy.

Na podobný problém poukazuje Dánsko - kvůli vysychajícím řekám a nedostatku kyslíku i tam ve velkém umírají ryby. Do závažné situace se navíc dostávají i majitelé zvířat na biofarmách. Podle nařízení Evropské unie musí skot krmit nejméně ze šedesáti procent travinami. To teď ale nedokážou splnit, a tak zvířata posílají na porážku. 

O víkendu ve Španělsku až 50 stupňů?

Ve Španělsku si vlna veder vyžádala první oběť. Stal se jí dělník na stavbě dálnice na jihu země: zemřel ve středu a dnes o jeho smrti informoval španělský deník ABC. Právě na jihu Pyrenejského poloostrova jsou teploty v těchto dnech nejvyšší, podle některých meteorologů by o nadcházejícím víkendu mohly překročit 45 stupňů.

Agentura ANSA uvedla, že o víkendu by mohly teploty na jihozápadě Španělska vystoupat až k 50 stupňům. Jak uvedl meteorolog Tyler Roys na internetové stránce AccuWeather, „mezi pátkem a nedělí mohou teploty v jihozápadním Španělsku a na jihu Portugalska vystoupat na 49 stupňů.“ Pokud se tato předpověď potvrdí, půjde o nový evropský rekord. Ten dosavadní drží Atény, kde bylo v červenci 1977 naměřeno 48 stupňů. 

Kalifornie dál bojuje s četnými požáry. Leckde zatím marně (zdroj: ČT24)

Kalifornie marně hasí požáry

Obrovský požár na severu Kalifornie zuří jedenáctý den. Ve městě Redding zničil přes patnáct set domů a zabil šest lidí. Už teď je šestým nejhorším v historii nejrozlehlejšího amerického státu.

Meteorologové, úřady, hasiči, ti všichni tvrdí, že bude hůř. A varují, že situace se za současného počasí - teploty nad 35 stupňů, vítr nad 40 kilometrů v hodině - zhorší, než ji lidské síly dokážou zvládnout.