Největší britský dodavatel vody je v problémech, mluví se o zestátnění

Události: Problémy Thames Water (zdroj: ČT24)

Největší britský dodavatel vody Thames Water jedná kvůli obavám o svoji finanční stabilitu s vládními úředníky o nouzových plánech, včetně dočasného znárodnění. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Dluh firmy činí 13 miliard liber (356,8 miliardy korun).

Podle dvou zdrojů se vedou jednání mezi vodohospodářským regulátorem Ofwat, ministerstvem životního prostředí, potravin a venkova a ministerstvem financí o převedení společnosti do režimu zvláštní správy. Podle jednoho ze zdrojů státní subjekty doufají, že znárodnění nebude nutné. Jednání probíhají za zavřenými dveřmi, jeho detaily proto nejsou známé.

Thames Water poskytuje služby 15 milionům obyvatel Londýna a jihovýchodní Anglie. Generální ředitelka Sarah Bentleyová v úterý s okamžitou platností odstoupila z funkce kvůli obavám o finanční stabilitu firmy.

Dluhopisy společnosti splatné v roce 2026 mají rating v neinvestičním, takzvaném junk pásmu. Ve středu zaznamenaly nejvyšší propad a dostaly se na nejnižší cenu od svého vydání v listopadu 2020. Akcionáři firmy jsou z velké části penzijní fondy z celého světa. Nejvyšší podíl drží kanadský penzijní fond, řekl zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Největší britský dodavatel vody je zadlužený (zdroj: ČT24)

Plán musí projednat politici

Ministerstvo životního prostředí, potravin a venkova na žádost o komentář nereagovalo. Podle jednoho ze zdrojů měli ministři ve středu nastínit další plány s firmou.

Britská vláda na dotaz agentury Reuters ohledně nouzových plánů pro zadluženou Thames Water uvedla, že je připravena na celou řadu scénářů. „To je záležitost společnosti a jejích akcionářů. Připravujeme se na celou řadu scénářů v našich regulovaných odvětvích, včetně vodárenství, jako každá zodpovědná vláda,“ řekl mluvčí kabinetu. Dodal současně, že odvětví jako celek je finančně odolné.

Dolanský zmínil, že v podobných problémech je i několik dalších vodohospodářských společností. „V Británii je kvalita vody v řekách velice špatná. Odborníci mluví o tom, že až 90 procent řek má tak nekvalitní vodu, že lidem nedoporučují ani se v nich koupat.“ Problém je prý i v tom, že společnosti neinvestují do čističek a vypouští odpad přímo do toků.