Nastražené bomby v Bagdádu opět zabíjely

Bagdád - Série pumových útoků zaměřených zjevně proti šíitskému obyvatelstvu Iráku si dnes vyžádala bezmála 70 mrtvých a 150 zraněných. Po dopoledních explozích ve dvou šíitských čtvrtích Bagdádu zaútočil odpoledne sebevražedný atentátník proti šíitským poutníkům v jižním Iráku. Podle policejní bilance citované listem The Washington Post připravil o život 48 lidí a dalších 81 zranil. Dnešek je počtem obětí násilností nejkrvavějším dnem od definitivního odchodu amerických vojáků z Iráku 18. prosince.

Protišíitské atentáty v Iráku vzápětí odsoudil Írán jako „pokus vyprovokovat střety mezi náboženskými skupinami v této zemi důležité pro region“. Většinově šíitský Írán, který podporuje vládu iráckého premiéra Núrího Málikího, v níž dominují šíité, v prohlášení náměstka ministra zahraničí podle agentury AFP dále kritizoval "mlčení určitých zemí vůči
těmto teroristickým akcím, které ohrožují mír a stabilitu v dané oblasti".

Nejméně 25 lidí už před tím přišlo o život a bezmála 70 bylo zraněno při čtyřech pumových útocích v iráckém hlavním městě Bagdádu. Jde o nové projevy násilí v době, kdy Irák zažívá nejhorší politickou krizi za poslední rok, která po nedávném definitivním odchodu amerických jednotek posiluje obavy z eskalace sektářských sporů. Jádrem nynějšího konfliktu je snaha šíitského premiéra Núrího Málikího odstranit z vedení země dva vysoké sunnitské politiky.

První dvě nálože v metropoli vybuchly v šíitské čtvrti Sadr City na severovýchodě města. Usmrtily nejméně deset lidí a 37 dalších zranily. O dvě hodiny později otřásly exploze podle zdrojů agentury Reuters šíitskou čtvrtí Kázimíja na severozápadě metropole. Nálože v autech zabily nejméně 15 lidí a dalších 32 zranily.

Jedna z bomb v Sadr City prý byla nastražena na zaparkovaném motocyklu u autobusové zastávky a druhá na silnici poblíž čajovny. Exploze prý nastaly v době, kdy na zastávce čekala početná skupina dělníků, než si je někdo najme na práci, a další se chystali nastoupit do minibusu. Zpravodaj Reuters viděl na místě kaluže krve a vozovku roztrhanou výbuchem. Ten spálil několik aut, všude kolem byly prý rozmetány pracovní nástroje a boty.

Iráčtí činitelé varovali před eskalací násilí po stažení amerických jednotek, které ze země odešly v závěru minulého roku, a vyjádřili obavy z možného oživení střetů mezi sunnitskými a šíitskými ozbrojenci.

Před Vánocemi Bagdádem otřásla série atentátů, při kterých zahynulo na sedm desítek lidí. K útokům se přihlásila jedna ze skupin teroristické sítě al-Káida. Potvrdily se tak spekulace, podle nichž jsou akci podobného rozsahu nyní v Bagdádu schopni podniknout pouze sunnité z irácké větve této teroristické organizace.

Šíité a sunnité představují dvě hlavní větve islámu, které se neshodují v otázce nástupnictví proroka Mohameda. Sunnité v některých zemích považují šíity za odpadlíky.