Náhlé útoky čepelí? Co bylo časté v Izraeli, začíná hrozit Evropě, říká psychiatr

Mladík původem z Afghánistánu příliš nezapadal do škatulky jedinců bezmocně upoutaných v chudé, okrajové čtvrti. Nežil potají v kosmopolitní metropoli, ale legálně v bavorském městě střední velikosti, kde v poslední době našel zázemí u pěstounské rodiny. Usiloval o výuční list, pravidelně chodil do mešity, ale žádný velký náboženský zápal neprojevoval. Najednou přišel chladnokrevný útok sekerou ve vlaku a nález stále zřejmějších náznaků napojení na Islámský stát… Modelový příklad, že i psychologie je v otázce teroru mnohdy bezradná, tvrdí expert v oboru Zdeněk Bašný.

Pondělní čin mladistvého migranta měl za následek 5 zraněných lidí, z toho dva v kritickém stavu. K akci se přihlásil tzv. Islámský stát a zveřejnil video s pachatelem. Rodina pěstounů prý dva dny před činem zaznamenala změny v jeho chování. Podle státního zástupce to byla ale příliš krátká doba na to, aby se útoku dalo zabránit. Po útoku přitom vyšetřovatelé našli v jeho pokoji poznámkový blok s nakreslenou vlajkou Islámského státu a náboženskými texty.

„V tomto případě jsou sociologové i psychologové bezradní. Umí to popisovat, ale pokud nejsme schopni jasné obrany a prevence, jsme velmi ohroženi,“ uvádí psycholog a psychiatr Zdeněk Bašný. „Dříve teroristé vyjednávali o svůj život, o to, aby něco získali, něčeho aktivně dosáhli, teď tu máme nový fenomén útoků, kdy ti lidé často předem počítají s obětováním vlastního života,“ dodává.

Útok v Bavorsku pohledem novinářky a psychologa (zdroj: ČT24)

U mladých lidí ochotných zabíjet – a případně být sám zabit – je podle něj důležitá potřeba ztotožnění. „Pohybují se v nějaké své prázdnotě, frustraci a ta identifikace s nějakým hnutím či ideologií jim dodává pocit vnitřní síly k činu, kterým na sebe upozorní,“ říká Bašný.

Po útoku ve Würzburgu se objevila nahrávka, která chlapce podle všeho spojuje s radikálními kruhy. V klipu zveřejněném Islámským státem hovoří Afghánec s nožem v ruce o útocích západní koalice na pozice islamistů a o nadcházející pomstě. „Jsem vojákem chalífátu. Povedu v Německu útoky. Čas nadešel,“ říká v nahrávce mladík, jenž se podle IS jmenuje Muhammad Riyad. Podle německých úřadů je nahrávka patrně pravá.