Na Tchaj-wanu stoupá počet mrtvých, pokračuje pátrání po pohřešovaných

Na Tchaj-wanu pokračují záchranné práce po nejsilnějším zemětřesení za čtvrt století (zdroj: ČT24)

Další dvě mrtvá těla našli záchranáři v národním parku Taroko na Tchaj-wanu po silném středečním zemětřesení. Podle údajů agentury Reuters tak bilance otřesů stoupla na dvanáct, tchajwanské úřady ale zatím oficiálně údaj nezvýšily.

Záchranáři pátrají po dalších osmnácti lidech, včetně tří cizinců z Kanady a Austrálie, kteří se stále pohřešují. Záchranné práce ale komplikuje riziko nových sesuvů půdy a pádu kamenů.

V národním parku Taroko byly již dříve nalezeny čtyři oběti zemětřesení. „Další dva lidé, kteří byli spatřeni bez známek života, nemohli být zatím identifikováni, protože jsou pohřbeni příliš hluboko,“ sdělil podle agentury AFP úřad pro řešení přírodních katastrof.

V luxusním hotelu v národním parku zůstává kvůli silnicím zablokovaným sesuvy nadále odříznuto od okolního světa asi 400 lidí. Podle úřadů jsou ale v pořádku a vrtulníky jim dopravují zásoby jídla.

Do bezpečí byla již také dopravena většina z padesáti zaměstnanců hotelu, kteří ve středu uvázli v tunelu, když cestovali minibusy do práce.

Ostrov stále pociťuje následné otřesy

Zemětřesení, jehož sílu udávají meteorologické ústavy různých zemí mezi 7,2 a 7,7 stupně, zasáhlo oblast kolem města Chua-lien ve středu během ranní špičky.

Poškodilo řadu domů a vyžádalo si téměř 1070 zraněných. Ostrov stále pociťuje následné otřesy, v noci na pátek jich bylo kolem padesáti, píše agentura Reuters.

Nakloněnou výškovou budovu čeká demolice

V Chua-lienu dělníci pracují na rozebírání výškové budovy Uranus, která zůstává nebezpečně nakloněná poté, co byla při otřesech rozdrcena její spodní část, píše agentura AP. Podle serveru BBC News čeká objekt v pátek demolice a jeho obyvatelé netuší, jestli ještě někdy uvidí svůj majetek.

„Všechny moje věci jsou uvnitř. Nevím, jestli si budu moci ty nejdůležitější vyzvednout. To záleží na instrukcích záchranářů,“ řekla šedesátiletá Wej Pchang-chuan, která bydlela v pátém patře.

Problém při záchranných pracích představuje počasí. „Déšť zvyšuje riziko sesuvů bahna a pádu kamenů, což je teď naše největší potíž,“ popsal šéf jednoho z pátracích týmů Su Jü-ming. „Toto jsou nepředvídatelné faktory, což znamená, že nedokážeme určit, kolik dnů budou pátrací a záchranné operace trvat,“ dodal.

Navzdory zničeným domům a značným škodám se postižené město Chua-lien snaží co nejrychleji vrátit k běžnému životu. „I když zemětřesení přináší strach a děsí nás, musíme se vzchopit a čelit budoucnosti,“ míní majitel tamního obchodu Yan Ting.