Na Slovensku roste počet občanských iniciativ vystupujících proti extremismu

Iniciativa Zapomenuté Slovensko: napříč zemí pořádá koncerty a mluví s lidmi o extremismu (zdroj: ČT24)

Říkají si Zapomenuté Slovensko, napříč zemí pořádají koncerty a mluví s lidmi. O rostoucím extremismu a nenávisti. O tom, kde se tyto dva fenomény berou a jak proti nim bojovat. Téma je to o to aktuálnější, že slovenská prokuratura podala k soudu návrh na rozpuštění krajně pravicové parlamentní strany Kotleba Lidová strana Naše Slovensko (LSNS). Právě ta je často obviňována ze šíření nenávisti a extremismu.

LSNS se pod vedením kontroverzního Mariana Kotleby například netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl spojencem nacistického Německa. Vymezila se také vůči Romům a rovněž sbírá podpisy pro vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie a ze Severoatlantické aliance.

Elitami zapomenuté regiony

„Nás mrzí, že mnohé regiony, které jsou vzdálené z Bratislavy, jsou zapomenuté elitami. Ti lidé si připadají zapomenutí,“ zdůraznil Andrej Bán, jeden ze zakladatelů celé iniciativy.

Právě tento pocit žene některé Slováky do náruče krajní pravice. Proto se je snaží před ní varovat – hlavně kvůli minulosti slovenského fašismu. Vedle historiků a pamětníků holocaustu si zvou i řadu osobností, které mají inspirovat. Jsou to třeba známé sportovní tváře, jako například hokejista Michal Handzuš nebo Matej Tóth, olympijský vítěz v chůzi na 50 km.

„Extrém je v mém vnímání za hranicí takového slušného a dobrého fungování běžného člověka a občana,“ poznamenal Tóth při mítinku v Banské Bystrici. Zapomenuté Slovensko zde uspořádalo zatím jednu ze svých největších akcí.

Banská Bystrica je totiž hlavním městem kraje, jemuž z pozice župana vládne Marian Kotleba. Do čela regionu ho voliči poslali před čtyřmi lety. A loni se jeho radikální uskupení dostalo i do parlamentu.

Prokuratura ale teď podala nejvyššímu soudu návrh na jeho rozpuštění. Podle Kotlebovců jde o politický krok, který jim má uškodit před podzimními krajskými volbami. Na tom, jestli jim proces může naopak pomoct, se experti neshodují.

Kotleba v roli mučedníka?

obrázek
Zdroj: ČT24

„Pozice mučedníka, do té se Marian Kotleba a jeho strana staví od samého začátku politického působení. Ani případné rozhodnutí o zrušení této strany nezmění názor jeho současných podporovatelů,“ tvrdí Daniel Milo, odborník na extremismus.

Sympatizantů má Kotleba dostatek i mezi mladými. Proto iniciativa Zapomenuté Slovensko pořádá diskuse o extremismu také se středoškoláky. „Hlavním cílem je sdělit jim, že ti lidé, kteří tvrdí, že mají jednoduché řešení, jsou neonacisti. A to je vážný problém,“ dodává Matúš Vallo, muzikant, architekt a aktivista.

Nejvíce příznivců si na Slovensku získává krajní pravice na sociálních sítích, kde záměrně šíří dezinformace. Na to ale žádná iniciativa zatím lék nenašla.