Na kosovsko-srbské hranici to znovu vře

Priština - Neklid na srbsko-kosovské hranici znovu roste. Kosovská vláda se opět chystá obsadit policisty a celníky dva hraniční přechody. Srbsko už Prištinu před tímto krokem varovalo. Předchozí pokus v červenci vyvolal násilné střety se srbskou menšinou. Jeden kosovský policista tehdy zemřel.

Stoupající napětí potvrzují improvizované barikády na silnicích. Srbská menšina nehodlá většinovým Albáncům a jejich vládě ustoupit. Připustit obsazení severní hranice má také symbolický význam – znamenalo by de facto uznání kosovského státu, což Bělehrad odmítá.

„Nevím, jak to skončí. Ale nenecháme Albánce a jejich celníky, aby to tady jednoduše zabrali a vyvěsili tu atributy svého státu. Tohle je naše jediná spojnice se Srbskem. Pokud ji obsadí, co nám zůstane,“ ptá se etnický Srb a obyvatel kosovské Mitrovice Milojko Miljenkovič.

Premiér Hashim Thaçi Srbsko obvinil, že chystá násilnosti, aby zabránilo kosovským policistům získat kontrolu nad dvěma hraničními přechody: „Zavádění celních opatření začne 16. září. Kosovské úřady převezmou pravomoci nad celou operací za technické podpory EULEXu, až jednotky KFOR pomůžou vytvořit bezpečné prostředí.“

Na klid dohlížejí zahraniční jednotky

Policisté z mise Evropské unie EULEX a vojáci KFOR teď na klid v příhraničí dohlížejí. Srbský prezident Boris Tadić varoval unii i Severoatlantickou alianci před následky, pokud pomohou kosovské celnice zřídit. „Jakékoli rozmístění představitelů takzvaného kosovského celního úřadu a bezpečnostních sil bude považované za porušení neutrality těchto institucí,“ upozornil Tadić.

Kosovo se odtrhlo od Srbska v roce 2008. Bělehrad nezávislost své bývalé jižní provincie uznat odmítá. Pro nesmlouvaný postoj má na severu Kosova silnou podporu u tamní srbské menšiny.

Napětí na kosovsko-srbské hranici roste (zdroj: ČT24)