Myanmarský soud poslal amerického novináře na jedenáct let do vězení

Horizont ČT24: Myanmarský soud poslal amerického novináře do vězení (zdroj: ČT24)

Myanmarský soud kontrolovaný po převratu armádou uložil jedenáctiletý trest americkému novináři Dannymu Fensterovi. Shledal ho vinným z několika trestných činů včetně podněcování ke vzpouře kvůli údajnému šíření nepravdivých či buřičských informací. S odvoláním na Fensterova právního zástupce o tom informovala agentura AP.

Sedmatřicetiletého šéfredaktora nezávislého zpravodajského serveru Frontier Myanmar zatkli letos v květnu, když se pokusil odjet ze země. Soud ho shledal vinným i z kontaktu s nezákonnými organizacemi a porušování vízových nařízení.

Fenster zároveň u jiného soudu čelí dvěma dalším bodům obžaloby, a to mimo jiné za údajné porušení protiteroristického zákona. V obou případech mu podle agentury Reuters hrozí až dvacetileté vězení.

Obvinění jsou nepodložená, zdůrazňuje šéfredaktor listu Frontier Myanmar

„Všechna tato obvinění jsou zcela nepodložená,“ uvedl šéfredaktor listu Frontier Myanmar Thomas Kean. „Všichni v našem listu jsou rozhodnutím soudu zklamáni. Přejeme si, aby byl Danny co nejdřív propuštěn a mohl odjet domů za svou rodinou,“ dodal. Osvobození novináře již dříve požadovalo také americké ministerstvo zahraničí, podle nějž je zadržování Fenstera „hluboce nespravedlivé“.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) označila uvěznění Fenstera za ostudné a uvedla, že jeho cílem je varovat média a Spojené státy. „Tento rozsudek má v prvé řadě šokovat a zastrašit myanmarské novináře setrvávající v Myanmaru… Rovněž pak má vyslat vzkaz USA, že generálům myanmarské armády se nelíbí, když jsou postihováni hospodářskými sankcemi, a dokážou na to reagovat nepřátelskými diplomatickými kroky,“ uvedl zástupce šéfa asijské pobočky organizace HRW Phil Robertson.

Myanmarská armáda letos 1. února provedla převrat. Při následném potlačování protestů zemřelo přes dvanáct set civilistů a další tisíce lidí včetně novinářů skončily za mřížemi, udává tamní Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP).