Musk i přes zákaz obnovil výrobu. „Zatkněte mě,“ vzkázal úřadům

Generální ředitel Tesly Elon Musk oznámil, že jeho firma od pondělí obnovuje výrobu v kalifornském okrese Alameda. Ten přitom takový krok zakázal. Podle Muska opatření porušují kalifornskou ústavu a okres zažaloval. „Pokud někoho chcete zatknout, tak mě,“ uvedl.

Rozhodnutí navazuje na Muskovy dlouhodobé výhrady na Twitteru, kde protestoval proti přerušení americké ekonomiky. Uvedl, že se obnovení výroby v Alamedě bude účastnit. „Pokud chcete někoho zatknout, tak mě,“ řekl.

Kalifornský guvernér původně oznámil, že se ekonomika ve státě restartuje, ale v pondělí uznal, že si podmínky může každý okres určit sám. Právě Alameda, kde se závod Tesly nachází, rozhodla, že všechny podniky, pokud nejsou považovány za nezbytné, zůstanou zavřené do konce května. 

Zdravotnický úřad okresu Tesle doporučil,  aby počkala s obnovením výroby ještě další týden a sledovala šíření infekce a jednala o bezpečných způsobech obnovení výroby. To Musk pondělním krokem odmítl.

Opatření jsou podle Muska protiústavní

Podle Muska jsou okresní opatření příliš agresivní a hlavně protiústavní. O víkendu dokonce pohrozil, že přesune výrobu do Texasu. Zástupci Alamedy v pondělí ujistili, že se společností o větším uvolnění restrikcí mají v úmyslu  jednat. „Chceme zlepšit testování a naslouchat obavám zaměstnanců v první linii, abychom zajistili jejich bezpečnost,“ sdělil v prohlášení místní zdravotní úřad.

Muskovi se dostalo podpory od části Trumpovy vlády. Podle ministra financí Stevena Mnuchina by vedení Kalifornie mělo tamní ekonomiku rychle restartovat. „Musk je jedním z největších zaměstnavatelů a výrobců v Kalifornii, takže je v jejich vlastním zájmu, aby vyřešila zdravotní otázky a přistoupila k otevření továren,“ řekl v pondělí stanici CNBC. „Taky by se mohlo stát, jak už sám pohrozil, že přesune výrobu do jiného státu,“ dodal.