Možná by se to nestalo, kdybych se o syna lépe staral

Oslo – Otec norského střelce Jens Breivik v rozhovoru pro německý magazín Stern řekl, že kdyby se o syna lépe staral, možná by Anders nespáchal šílený masakr, při kterém v Oslu a na ostrově Utöya zemřelo 77 lidí. Zároveň označil svého syna za nejhoršího teroristu od dob druhé světové války.

„Pravděpodobně by se to všechno nestalo, kdybych se o Anderse více staral,“ prohlásil Jens Breivik. Ten žije jako penzionovaný diplomat ve Francii. Anderse a jeho matku opustil, když byl synovi rok. Otec nebyl s Andersem nejméně 15 let v kontaktu, naposledy před šesti lety si jenom telefonovali. 

Teď ale hledá k Andersovi cestu, údajně ho chce navštívit ve vězení. „Chci mu pohlédnout do očí,“ řekl Jens. Odpustit mu ale prý nemůže. Otec už před časem řekl, že jeho syn měl raději zabít sám, než zavraždit tolik lidí. 

Sám Breivik mladší si ve svém „manifestu“ stěžuje, že vyrůstal v silně matriarchálním prostředí, což ho prý „feminizuje“. „Absence otců vytvořila společnost plnou sociálně patologických jevů a nedostatek mužské sebedůvěry z nás udělal snadnou kořist pro nepřátele,“ napsal také Breivik.   

Breivik je nyní ve vazbě, soud projednává jeho případ. Hrozí mu 21 let vězění, jenže psychiatři koncem listopadu prohlásili, že atentátník jednal v nepříčetnosti. Pokud by soud jejich argument uznal, Breivik by vůbec nešel do vězení, ale strávil by zbytek života v psychiatrické léčebně. 

Breivik  22. července odpálil bombu v centru norské metropole Oslo, kde zemřelo osm lidí, a poté na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů.