Mnozí novináři si uvědomili, že mohli být na místě Kuciaka, uvedla Pavla Holcová

„Spoustě novinářů došlo, že to mohli být oni, kdo budou zavražděni,“ řekla novinářka Pavla Holcová k vraždě novináře Jána Kuciaka.

Ve slovenském Pezinku v pondělí začal soud s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Je to obrovský zlom, nejen pro mě. Myslím na Zlatu Kušnírovou a Kuciakovy,“ říká v novém podcastu Pavla Holcová, která se zavražděným novinářem spolupracovala.

„Soudkyně, která případ posuzuje, má na Slovensku důvěru. Má za sebou několik těžkých případů včetně organizovaného zločinu. Tak si myslím, stejně jako moji kolegové, že je tam důvod k optimismu,“ dodává novinářka. Podle ní má velký význam už jen to, že se možní pachatelé dostali před soud. „Už ten fakt, že byl policií označen objednavatel vraždy i ti, kdo vraždu vykonali a domlouvali, je zlomem a může navracet u slovenské společnosti víru v justici,“ myslí si Holcová.

  • Z vraždy bylo obviněno pět lidí, ke zprostředkování vraždy se už loni přiznal Zoltán Andruskó. S prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu, na jejímž základě si odpykává trest 15 let vězení.
  • Tento týden se před soudem k vraždě přiznal také Miroslav Marček. Zbylí tři obžalovaní vinu odmítli.

O soud s obžalovanými je velký mediální zájem, přímo na místě ho sleduje více než stovka akreditovaných novinářů. A to nejen slovenských a českých, přítomni jsou také zástupci amerických nebo francouzských médií.

„My jako novináři jsme k tomu citliví,“ říká Pavla Holcová. „Spoustě novinářů došlo, že to mohli být oni, kdo budou zavražděni,“ dodává. Podle Petera Bárdyho, spolupracovníka zavražděného novináře a šéfredaktora serveru Aktuality.sk, ale ne všechna média k případu přistupují stejně.

„Jsou takoví, kteří si uvědomují vážnost situace a citlivě nakládají s informacemi, které se jim podaří získat. Jsou ale takoví, kteří to úplně otočí. Především konspirační scéna mění informace a jejich význam podle toho, jak se jim hodí. Do velké míry si asi ani neuvědomují, jak ubližují lidem, kteří ztratili blízké,“ říká novinář.