Medvěděv: Rusko potřebuje armádu hodnou Ruska

Čeljabinsk - Zajistit odpovídající úroveň ruské armády zůstává „velmi vysokou“ prioritou Kremlu a státní úředníci, kteří s tímto názorem nesouhlasí, by si měli hledat jinou práci. Prohlásil to dnes v Čeljabinsku ruský prezident Dmitrij Medvěděv při setkání s velením ruské armády v narážce na svůj spor s dnes už bývalým ministrem financí Alexejem Kudrinem.

„Výdaje na obranu, na novou výzbroj, na platy vojáků a na jejich bydlení budou tou nejvyšší prioritou státu,“ prohlásil prezident. „Jinak to ani nemůže být, a kdo s tím nesouhlasí, ať jde pracovat jinam. To je příkaz. (…) Potřebujeme výdaje hodné armády Ruské federace. Ne nějaké banánové republiky, ale právě Ruské federace - veliké země, stálého člena Rady bezpečnosti OSN a jaderné mocnosti,“ konstatoval prezident.

Dmitrij Medvěděv pozoruje vojenské manévry u Čeljabinsku
Zdroj: Dmitry Astakhov/ČTK/AP

Podle ruských médií jsou zdrojem Medvěděvova odhodlání i některé problémy z rusko-gruzínské války z roku 2008, jež byla po dlouhé době prvním ozbrojeným konfliktem, který země vedla. Prezident dnes řekl, že v konfliktu s Gruzií selhávaly komunikační prostředky, které měly zajišťovat velitelské spojení. To je podle Medvěděva zapotřebí napravit. Do armádní výzbroje je nutné zařadit i bezpilotní letouny, a to nikoli z dovozu, ale vlastní ruské výroby, řekl prezident.

Exministr Kudrin si o víkendu v New Yorku neodpustil kritický komentář na prezidentovu adresu, když na oznámenou výměnu v nejvyšších státních funkcích reagoval prohlášením, že pod Medvěděvem jako šéfem vlády sloužit nebude. Jedním z důvodů jsou právě rozdílné představy o výši zbrojních výdajů.

Putin dnes jmenoval dvojici mužů, kteří mají Kudrina nahradit. Dočasným šéfem resortu se stal Kudrinův dlouholetý náměstek Anton Siluanov a zároveň byl celkovým dohledem nad ekonomikou a financemi pověřen místopředseda vlády Igor Šuvalov. Medveděv podle Putina s oběma jmény souhlasil. „Je to naše společné rozhodnutí,“ řekl premiér na zasedání vlády. „Po demisi Alexeje Kudrina na tento ekonomický a finanční blok bude dohlížet Igor Šuvalov. Anton Siluanov bude dočasně plnit funkci ministra financí,“ řekl Putin ministrům.

Kremelskou rošádu ztvárnili v tchajwanském kresleném spotu

Chystaná „kremelská rošáda“, kdy si po jarních prezidentských volbách v Rusku prezident Dmitrij Medvěděv a premiér Vladimir Putin mají prohodit funkce a křesla, inspirovala tchajwanskou televizi hongkongského koncernu Next Media k vytvoření animovaného šotu.

Putin a Medvěděv v tchajwanském klipu
Zdroj: ČT24

Krátký snímek vykresluje dějiny Ruska posledních let v jízlivé zkratce: od přelomu let 1999-2000, kdy Putin vystřídal v čele země Borise Jelcina, vykresleného jako opilce kácejícího se k zemi s lahví v ruce, přes nastolení pořádku a zúčtování s oligarchy a čečenskými rebely Putinovou doslova železnou rukou. O stavu politických svobod vypovídá, že filmoví tajní policisté hned zatýkají opozičního demonstranta, požadujícího Putinův odchod.

Postavu prezidenta Medvěděva tvůrci ztvárnili jako pouhou loutku, dálkově ovládanou Putinem a schopnou leda tak opakovat pár slůvek, libě znějících uchu amerického prezidenta Baracka Obamy: „reformy“, „vláda zákona“, „občanská práva“ a „svoboda tisku“. Jen stejná ruská rodina, která před lety Putinovi tleskala, teď ve snímku jen nevěřícně zírá, jak Medvěděva opět střídá Putin.