Maďarský prezident svou disertaci opsal

Budapešť - Maďarský prezident Pál Schmitt opsal většinu své disertační práce. Uvedla to vyšetřovací komise na budapešťské univerzitě, kde vystudoval ekonomii a tělesnou výchovu. Komise nicméně nedoporučila odebrat prezidentovi titul. Z plagiátorství ho obvinil týdeník HGV, podle kterého je Schmittova práce 70 procent totožná s dřívějším textem bulharského vědce Nikolaje Georgieva.

Komise na budapešťské univerzitě dospěla k závěru, že maďarský prezident Pál Schmitt značnou část své doktorské práce z roku 1992 opsal. „Práce se v nezvykle velkém rozsahu zakládá na textově identických překladech,“ uvedla komise. Ta dodává, že kromě Schmitta pochybili i vedoucí jeho práce, kteří ho včas neupozornili na nedostatky textu. Komise nicméně ve svém závěru nedoporučila, aby prezident o svůj doktorský titul přišel.

Týdeník HGV v lednu uvedl, že Schmittova dizertace o ekonomických aspektech olympijských her je na 180 z 250 stran identická s dřívějším textem bulharského sportovního vědce Nikolaje Georgieva. Ten svou práci publikoval v roce 1987 ve švýcarském Lausanne. 

Schmitt obvinění z plagiátorství odmítl. Tvrdil, že by při psaní své doktorské práce postupoval stejně.