Madagaskar zažívá puč–nepuč

Antananarivo – Nejasná politická situace po referendu o nové ústavě panuje na Madagaskaru. Skupina vysoce postavených členů madagaskarské armády vedená plukovníkem Charlesem Andrianasoavinou prohlásila, že převzala moc nad ostrovním státem; madagaskarský prezident ale pokus o puč odmítl; povstalcům prý neustoupí. Větší část vojenského vedení zatím, zdá se, stojí za prezidentem. Situace zůstává nepřehledná, podle všeho ale pokus o převrat ztroskotal.

Skupina pučistů se prohlásila za „vojenský výbor pro blaho lidu“. Podle Andrianasoavinova prohlášení pro televizi France 24 jeho skupina hodlá zastavit činnost kabinetu, převzít kontrolu nad prezidentským palácem a podle situace také nad mezinárodním letištěm. „Jsme připraveni převzít moc a vládnout pomocí vojenského výboru. Je to kvůli politické situaci, která se ani po 18 měsících nevyřešila. Právě jsem začal svolávat všechny vojáky,“ uvedl plukovník Andrianasoavina.

Na Madagaskaru v uplynulých dnech občané v referendu rozhodovali o přijetí nové kontroverzní ústavy, která mj. nestanoví termín prezidentských voleb a má tak podle kritiků umožnit, aby vládl dál a bez časového omezení prezident Andry Rajoelina. Ten je u moci od převratu loni v březnu. Paradoxní je, že jedním z jeho největších stoupenců byl dnešní buřič Andrianasovanina. „Byl jsem to já, kdo mu dal moc, a budu to zase já, kdo mu ji vezme,“ konstatoval plukovník.

Madagaskar znovu ukazuje svoji politickou nestabilitu (zdroj: ČT24)

Prezident: Neodstoupím

Prezident Andry Rajoelina v souvislosti s pučem-nepučem uvedl, že ho povstalci vyzvali, aby odstoupil, nebo bude odstraněn. On ale prý odmítl. „Jsou to lidé, kteří žízní po změně, kteří mě udělali hlavou státu. A většina z nich mě uznává. Nikdo si nebude všímat prohlášení menšiny,“ prohlásil madagaskarský prezident.

Rajoelinu navíc podpořila část armádních špiček, což jen potvrzuje nejednotnost madagaskarské armády. „Pokud došlo ke vzpouře, budeme muset zasáhnout. Nemůžeme vyjednávat s někým, kdo se vzbouřil,“ sdělil generál vojenské policie Andrianazary po mimořádné schůzce nejvyšších armádních představitelů.

V Antananarivu ticho před bouří

K situaci se vyjádřil také premiér ostrovního státu Albert Camille Vital, který vyzval k poslušnosti uvnitř bezpečnostních sil a prohlásil, že bezpečnostní jednotky zajistí dodržování zákona. „My jsme již přijali naši zodpovědnost a vyzýváme obyvatele, aby zachovali klid,“ řekl také Vital, po jehož boku stáli vrchní armádní představitelé.

V centru hlavního města Madagaskaru byl dnes podle místních obyvatel klid. Školy, obchody a úřady však zůstaly zavřené. Francouzská ambasáda vyzvala občany cizích zemí, aby nevycházeli do ulic. Podle svědků poblíž vojenské základny povstalců vystavěla skupina asi 1 000 lidí zátarasy a začala pálit pneumatiky. Bezpečnostní síly je ale i za pomoci slzného plynu rozehnaly.

Pučisté popřeli vyjednávání s vládou

Někteří armádní činitelé dnes informovali o zahájení dialogu povstalců s vládou, šéf rebelujících vojáků ale dnes tyto zprávy popřel. Podle dosavadního vývoje se zdá, že pokus svrhnout vládu ztroskotal, zvýšil ale tlak na odstoupení stávajícího madagaskarského prezidenta. Bývalý prezident Albert Zafy vyjádřil rebelům podporu a vyzval 36letého prezidenta a bývalého diskžokeje k odstoupení.

K dnešnímu poledni rebelující vojáci nepodnikli žádné další kroky. Nezmocnili se ani mezinárodního letiště ani prezidentského paláce, jak měli v úmyslu.

Charles Andrianasoavina
Zdroj: ČT24