Lidé v Antakyi pohřešují přátele i 14 dní po zemětřesení. Většina budov je zde zničená, popisuje zpravodaj

Studio 6: Záchranáři v Turecku končí s hledáním přeživších (zdroj: ČT24)

Z čtyřsettisícové Antakye se po ničivém zemětřesení, které ji 6. února postihlo, stala hromada sutin. Většina přeživších turecké město opustila, po setmění v něm hlídkují jen vojáci a další členové bezpečnostních složek. Situaci přímo v metropoli provincie Hatay sleduje zpravodaj České televize Václav Černohorský.

Úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) v neděli večer oznámil, že si zemětřesení doposud vyžádalo 41 020 obětí. Podle tureckého viceprezidenta Fuata Oktaye srovnalo se zemí nebo vážně poškodilo asi 105 tisíc budov. Nejpostiženější oblasti v úterý navštíví němečtí ministři vnitra a zahraničí.

Záchranáři už ukončili pátrání po přeživších ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených –⁠ Kahramanmaraş a Hatay. „Mluvili jsme nedávno s lidmi, kteří i po čtrnácti dnech pohřešují třicet přátel. Ti měli být uvězněni v troskách jednoho z domů v Antakyi,“ konstatoval Černohorský.

Starosta Antakye Lütfü Savas prohlásil, že jen v jeho městě zemřelo dvacet tisíc lidí, což by byla téměř polovina obětí, které registrují turecké úřady.

Na záchranných operacích se v Turecku podílely i mezinárodní týmy včetně toho českého. „Většina z nich už se vrátila do své země, ale například Indie, Francie, Španělsko poskytly polní nemocnici, což je něco, co je v tuto chvíli opravdu potřeba, protože destrukce se pochopitelně týká i zdravotnické infrastruktury,“ vysvětlil zpravodaj ČT.

Až milion lidí přišlo o střechu nad hlavou

Starosta Antakye Savas také uvedl, že je ve městě zničeno osmdesát procent domů. „Po setmění v něm hlídkují jen vojáci a další členové bezpečnostních složek. Lidé, kteří tady během dne pracují a kteří se sem vracejí, aby se podívali, v jakém stavu jsou jejich domy, odjíždějí ke známým nebo do provizorních ubytovacích zařízení,“ pokračoval Černohorský.

„Podle informací, které jsme měli možnost v minulých dnech slyšet, přišlo o střechu nad hlavou až milion lidí. Zajistit pro ně bydlení ve střednědobém horizontu je v tuto chvíli velmi důležité,“ upozornil zpravodaj ČT s tím, že vládní politici už slibují výstavbu nových domů, která začne v březnu.

Těžká technika v akci po ničivém zemětřesení v turecké Antakyi
Zdroj: Profimedia

Varování před šířením nemocí

Dalším z cílů ve střednědobém horizontu je zajištění dodávek elektřiny, vody a vyhovujících hygienických podmínek ve zničených městech.

V této souvislosti už se objevila varování zdravotníků a expertů před možným šířením nemocí ve chvíli, kdy základní infrastruktura nefunguje. „Na to už reagoval turecký ministr zdravotnictví prohlášením, že jeho úřad eviduje zvýšený výskyt respiračních onemocnění a onemocnění zažívacího traktu. Důvod k přijímání zvláštních opatření sice dle něj není, ale zkvalitnění hygienických podmínek je nutné,“ dodal Černohorský.