Libyjská armáda bombarduje údajně Tripolis

Tripolis - Obyvatel Tripolisu dnes katarské televizi Al-Džazíra řekl, že letouny libyjské armády bombardují řadu míst v hlavním městě. Mnoho lidí prý přišlo o život. Tvrzení ale zatím není možné nezávisle ověřit. Televize Al-Arabíja s odvoláním na svědky a bez dalších podrobností uvedla, že při srážkách v Tripolisu přišlo dnes o život nejméně 160 lidí. V bezpečí již není ani Muammar Kaddáfí. Vlivný islámský duchovní Júsuf Kardáví totiž nad libyjským diktátorem vyhlásil fatvu, tedy výzvu všem muslimům světa, aby se ho pokusili zabít.

„To, čeho jsme dnes svědky, je nepředstavitelné. Vojenská letadla a helikoptéry bombardují jednu oblast za druhou bez rozdílu. Je zde mnoho mrtvých,“ řekl arabské televizi v přímém přenosu jeden z obyvatel Tripolisu. Na otázku, zda bombardování pokračuje, odpověděl kladně. „Kdokoliv se pohne, i když je ve svém autě, toho zasáhnou,“ řekl také.

Další obyvatelé libyjského hlavního města, ale zatím zprávy o bombardování nepotvrdili. Dva z nich pouze sdělili, že je slyšet občasnou střelbu. BBC obdržela zprávy o střetech mezi vojáky, kteří podporují libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, a jeho armádními odpůrci západně od Tripolisu.

Arabské nepokoje tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Na Maltě dnes přistály dvě stíhačky libyjské armády a jejich piloti okamžitě požádali o azyl. Podle činitele maltské vlády vypověděli, že dostali příkaz k bombardování protestujících.

Pokud se potvrdí zpráva televize Al-Arabíja o počtu obětí dnešních srážek, stoupne výrazně celková bilance pětidenních násilností, které si podle odhadů zatím vyžádaly 200 až 400 životů.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová odsoudila násilí v Libyi a řekla, že libyjská vláda musí respektovat univerzální práva libyjského lidu. Vyzvala k ukončení „nepřijatelného krveprolévání“ v Libyi.

Kaddáfího syn Sajf Islám podle nejnovější zprávy agentury Reuters v televizi popřel, že armáda bombardovala zalidněné části měst Tripolis a Benghází. Terčem náletů byly podle něj zbrojní sklady v odlehlých oblastech.

Rovněž osobní bezpečnost Kaddáfího se komplikuje. Vlivný islámský duchovní egyptského původu Júsuf Kardáví totiž vyzval armádu pomocí fatvy k zabití svého vůdce. „Kdokoli z libyjské armády může vystřelit kulku na Muammara Kaddáfího, aby se ho Libye zbavila,“ prohlásil Kardáví podle agentury AFP.

Pětaosmdesátiletý duchovní, který požívá v arabském světě velké vážnosti a často vystupuje i v programech satelitních televizí včetně Al-Džazíry, vyzval libyjské velvyslance po celém světě, aby se distancovali od Kaddáfího režimu. Učinila to už například libyjská mise při OSN, která Kaddáfího vyzvala, aby odstoupil.

Kde je Kaddáfí?

Šéf britské diplomacie William Hague v Bruselu řekl, že má informace, které naznačují, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ze země uprchl. Arabská televize Al-Džazíra před tím uvedla, že Kaddáfí, proti němuž několik dní protestují tisíce Libyjců, uprchl do Venezuely. Caracas to ale popřel a označil podobné zprávy za lživé. „Již dříve jste se mě ptali, jestli je plukovník Kaddáfí ve Venezuele. Nemám žádné zprávy o tom, že tam je, ale viděl jsem informace, které naznačují, že tam právě teď směřuje,“ prohlásil Hague. Informace prý britský ministr nemá na základě spekulací médií, ale z jiných zdrojů.

Katarská televizní stanice tvrzení o Kaddáfího útěku do spřízněné latinskoamerické země opírá o informace tajemníka libyjského velvyslanectví v Pekingu. Zprávu popřela jak Venezuela, tak náměstek libyjského ministra zahraničí.

BBC uvedla, že Kaddáfí byl v Libyi přinejmenším ještě během dnešního telefonického rozhovoru, který vedl s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Kdy přesně se tento rozhovor uskutečnil, ale není jasné. Další zdroje citované BBC sdělily, že libyjský vůdce odjel z libyjského hlavního města Tripolisu do Syrty, kde se narodil, nebo na pouštní základnu Sabhá.

  • Libyjské stíhačky na Maltě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234126.jpg
  • Piloti libyjských stíhaček požádali na Maltě o azyl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2342/234124.jpg
  • Muammar Kaddáfí autor: Franco Origlia, zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2340/233938.jpg