Liberijská opozice neuzná prezidentské volby

Monrovia – Liberijská opozice neuzná výsledek nedávných prezidentských voleb s tím, že hlasování provázely podvody. Podle dílčích výsledků byla v prvním kole úterních voleb nejúspěšnější nynější prezidentka a čerstvá nositelka Nobelovy ceny za mír Ellen Johnsonová-Sirleafová.

Skupina osmi opozičních stran v dnešním společném prohlášení tvrdí, že volební komise sčítá hlasy právě ve prospěch Johnsonové-Sirleafové. Ta má po sečtení zhruba poloviny lístků přes 45 procent hlasů (na vítězství hned v prvním kole by potřebovala nadpoloviční většinu). Na druhém místě s necelými 30 procenty hlasů je její největší soupeř Winston Tubman a na třetím skončil překvapivě povstalecký vůdce z období občanské války Prince Johnson.

Sčítání hlasů má skončit do deseti dní a případné druhé kolo se má konat 8. listopadu. Ačkoli má Prince Johnson pověst mučitele a zločince, pro získání voličů, kteří v prvním kole dali hlas jemu, s ním budou muset oba vítězní kandidáti jednat. Johnson už řekl, že se nehodlá unáhlit a že zatím neví, kterého ze dvou politiků nakonec podpoří. V prvním kole zatím získal asi 11 procent hlasů.

Liberijská občanská válka trvala 14 let a skončila před osmi lety. Vyžádala si na 200 000 obětí. Johnsonová-Sirleafová zvítězila v prezidentských volbách v roce 2005 a stala se vůbec první ženou v čele afrického státu.