Levicoví kandidáti na prezidenta Francie se hádali, zda je základní příjem jen sen

Události ČT: Valls a Hamon se liší v názoru na podobu současné levice (zdroj: ČT24)

Finále francouzských levicových primárek se blíží. Oba kandidáti, bývalý premiér Manuel Valls a jeho někdejší krátkodobý ministr školství Benoit Hamon, se naposledy střetli v televizní debatě. Vyšlo při ní najevo, že mají zcela odlišné představy o tom, jak má vypadat současná levice.

Postupující z prvního kola levicových primárek měli ještě jednu šanci v televizním duelu přesvědčit diváky, kdo by byl lepším kandidátem pro boj o prezidentský úřad ve Francii. Předseda socialistů přitom považoval za nezbytné vzkázat oběma uchazečům, ať ostrý tón z posledních dní trochu zmírní. Udělali to, ale na jejich zásadních rozporech to nic nezměnilo.

„Nejde jen o to dát lidem nějaký sen, je také potřeba být důvěryhodný. A my jsme ve vládě byli důvěryhodní,“ zaznělo od kandidáta a zároveň bývalého francouzského premiéra Manuela Vallse.

Nedůvěryhodný je pro Vallse Hamonův projekt univerzálního příjmu. Ten počítá s tím, že kvůli robotizaci bude čím dál méně práce, a že se proto stát musí postarat i o lidi bez zaměstnání a zajistit jim příjem. Podle Vallse takový sen státní kasa nemůže nikdy zaplatit.

„Politická volba, kterou nabízím, žádný sen neprodává. Neprodává vůbec nic. Nabízí spravedlnost,“ řekl Vallsův konkurent Benoit Hamon.

Oba se ovšem shodli na tom, že nespravedlivý je projekt pravicového kandidáta Francoise Fillona, který je stále jedním z velkých favoritů prezidentských voleb.

Hamon v prvním kole levicových primárek zvítězil s více než 36 procenty hlasů. Favorizovaný Valls získal něco přes 31 procent a na třetím místě skončil s více než 17 procenty Arnaud Montebourg, který vyzval své voliče, aby ve druhém kole podpořili Hamona. Druhé kolo se uskuteční v neděli 29. ledna.

Potíže napravo

Fillon se zatím musí zabývat jinými věcmi. Čerstvě totiž čelí obvinění satirického časopisu, že jakožto poslanec fiktivně zaměstnával svou ženu jako asistentku a v průběhu osmi let jí vyplatil přes půl milionu eur.

„Takže jen proto, že je to moje žena, nemá mít právo pracovat? Představte si, že politik řekne o nějaké ženě – tak jako ten článek – že umí jen vařit marmelády. Všechny feministky by spustily křik,“ prohlásil Fillon.

V parlamentu si zatím nikdo nevzpomíná, že by Fillonovu manželku pravidelně vídal. Jeho příznivci ale slibují, že důkazy o její aktivitě brzy dodají. Ostatně zabývá se tím i prokuratura. Fillonovy lidi zaráží, že začala vyšetřovat tak rychle. Podle nich je to zároveň začátek špinavé kampaně, která má favorita zdiskreditovat.