Klíčovým tématem polských prezidentských voleb je Afghánistán

Varšava – Polsko čeká v neděli druhé kolo prezidentských voleb. Jedním z důležitých témat se stala polská mise v Afghánistánu. Po prvním kole zůstal ve hře kandidát vládní Občanské platformy Bronislaw Komorowski a bratr bývalého prezidenta Jaroslaw Kaczyński. Oba chtějí misi v Afghánistánu ukončit, Komorowski to chce provést rychleji.

Polská mise v Afghánistánu je jedním z klíčových témat voleb, zvláště poté, co před prvním kolem přišli o život další tři vojáci. Počet zabitých polských vojáků v Afghánistánu tak stoupl už na 19 a stále častěji se mluví o stažení jednotek. V afghánské misi nyní působí už sedmá skupina, celkem 2 600 vojáků, přičemž další čtyři stovky jsou připraveny okamžitě odjet.

Na stažení vojáků se oba kandidáti shodují. Bronislaw Komorowski chce ukončit misi ale dříve, už v roce 2012, zatímco Jaroslaw Kaczyński o něco později. Návrat vojáků si přitom přeje většina Poláků.

„Když slyším, že oba kandidáti chtějí stáhnout vojáky z Afghánistánu, pak říkám, že Obama chce přece také stáhnout vojáky. Nejde to ale ukončit svou přítomnost ve stylu kapitulace, ale až po ukončení mise,“ domnívá se bývalý polský prezident Aleksandr Kwaśniewski v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi.

Aleksandr Kwaśniewski o prezidentských kandidátech

„Oba jsou to zkušení politici. Rozdíl mezi nimi spočívá v názorech a temperamentu. Komorowski je spíše v centru a Kaczyński se posouvá hodně doprava. V kampani se ale snaží o mírný pohyb vlevo. Kdybychom na chvíli zavřeli oči a kandidáty neviděli, mohli bychom se splést v tom, kdo co říká.“

Kampaň byla bezobsažná

Oba kandidáti mají už jen několik hodin na přesvědčení. V pátek o půlnoci bude kampaň ukončena a v neděli se bude volit. Čím blíže volbám, tím více hýbou oběma tábory emoce. Oba kandidáti se obviňují ze lži, připomínají si stará tvrzení a v kampani je spousta populismu a nesplnitelných slibů.

Kampaň před prvním kolem byla bezobsažná. Spíše jen o heslech a reakcích na výpovědi protikandidáta. Obviňovali se ze lží, kvůli čemuž skončili i u soudu. Ten vyhrál Komorowski. Před druhým kolem je slovních útoků víc, oba kandidáti se snaží voliče získat často nereálnými sliby.

Exprezident Kwaśniewski si myslí, že kampaň byla divná a zkrácená díky neštěstí u Smolenska a také kvůli dvěma povodním. „Byla to kampaň - nekampaň a byla dost mírná. V Česku nebo Maďarsku byla o hodně ostřejší. Slabinou této kampaně je, že je málo o programu,“ říká.

Co by znamenalo vítězství jednotlivých kandidátů podle Kwaśniewského:

"Bronislaw Komorowski (58)je kandidátem vládní Občanské platformy, jeho vítězství by pro Polsko znamenalo posílení vlády. Ta by už nemohla tvrdit, že něco nemůže realizovat, protože ji v tom brání prezident."

"Jaroslaw Kaczyński (61)je velmi silný, neobyčejně výrazný politik a vůdce hlavní opoziční strany. Jeho vítězství by určitě přineslo spor mezi vládou a prezidentem. A dokonce si osobně myslím, že i předčasné parlamentní volby."