Ke konspiracím vede hluboký stres, říká badatel Ariely

Události, komentáře: Ariely o konspiračních teoriích (zdroj: ČT24)

Náchylnost k důvěře v dezinformace a konspirační teorie není obyčejně dána inteligencí nebo politickým přesvědčením, ale začíná intenzivním, až existenčním stresem, popsal v Událostech, komentářích izraelsko-americký profesor kognitivní psychologie Dan Ariely. Lidé pod takovým tlakem mívají tendenci hledat viníka, ať už potíží svých, tak třeba světových, popsal.

S dopadem konspiračních teorií se Ariely sám setkal během pandemie covidu-19, o které psal. Lidé mu tehdy posílali výhružky, protože věřili, že chce zabíjet zdravé lidi. Konspirátoři mu tehdy přičítali nenávist vůči zdravým lidem kvůli jeho zraněním a vzhledu a osočovali ho, že je členem jakési kabaly. „Byl jsem popálený, když jsem byl mladý, tři roky jsem strávil v nemocnici. Proto vypadám trošku podivně,“ popsal výzkumník.

„Snažil jsem se jim vysvětlit, že tak to není, že to není pravda. Ale asi po měsíci jsem to vzdal a začal jsem to studovat,“ řekl. Došel k tomu, že i takto absurdně nedůvěřiví lidé jsou často inteligentní, ale že je na cestu víry v dezinformace a konspirace mnohdy vede zpočátku stres. Ariely zdůraznil, že tím nemyslí každodenní stres, ale hlubší tlak způsobený věcmi, kterým lidé zcela nerozumí a mnohdy nemají moc je ovlivnit.

Hledání padoucha

„Když se na to podíváte takhle a pomyslíte na lidi ve vašem životě, kteří něčemu nevěří, tak možná rozpoznáte události, které je k tomu přiměly, že se z toho tak trošku pominuli, že pro ně něco bylo příliš stresující,“ prohlásil. Takto vystresovaní lidé pak hledají padoucha, kterému svá příkoří mohou dávat za vinu, a toho nabízí právě různé konspirační teorie. „Samozřejmě to není úplný konec, takový příběh má více součástí,“ podotkl Ariely.

Podle jeho výzkumu jsou k víře v dezinformace v podstatě stejně náchylní pravicově i levicově smýšlející lidé. „Je taková tendence spíš na té pravici být loajálnější,“ zmínil s tím, že se takoví lidé často více drží i konspiračních teorií a bývají o nich silněji přesvědčeni. Rozdíl je z hlediska politického spektra také v tom, k jakým dezinformacím se lidé uchylují.

Ariely je hostem festivalu Colours of Ostrava, kde mimo jiné představil svou novou knihu Nesmyslnost, která se náchylnosti k dezinformacím a konspiracím věnuje.