Katalánská policie odmítla obsadit kvůli referendu školy, bojí se nepokojů

Vedení katalánské policie se nechce podřídit příkazu Madridu, aby před nedělním referendem o nezávislosti místní policisté obsadili budovy, kde se má hlasování konat. Katalánská vláda trvá na tom, že referendum se konat bude navzdory nesouhlasu Madridu.

Španělské centrální úřady převzaly za účelem znemožnění referenda kontrolu nad koordinací práce celostátní policie a katalánského sboru. Policisté dostali od prokuratury příkaz, aby nejpozději do soboty obsadili ta vzdělávací a občanská centra, u nichž se přepokládá, že by v nich Katalánci mohli volit. 

Ředitel katalánské policie Pere Soler ale na Twitteru reagoval slovy, že „hlavním posláním“ policie je „zajistit práva občanů, ne znemožňovat jejich výkon“.

Představitelé téměř dvacetitisícového sboru známého v Katalánsku pod názvem Mossos d'Esquadra se podle médií obávají, že pokud znemožní lidem přístup do předpokládaných volebních místností, vyvolá to značné nepokoje.

Katalánský ministr vnitra Joaquin Forn obvinil španělskou prokuraturu, že si přisvojuje pravomoci policie a příkazem o obsazení škol zapříčiní násilné reakce.

Demonstrace za katalánské referendum
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

„Můžeme potvrdit, že v Katalánsku se neuskuteční platné referendum. Veškerá logistika hlasování byla rozložena,“ prohlásil představitel španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. Odkazoval tím na skutečnost, že katalánská volební komise byla pod hrozbou pokuty rozpuštěna, hlasovací lístky zabaveny a nebude ani kde hlasovat, uvedla agentura Reuters.

Centrální vláda v Madridu hlasování považuje za nelegální. V průběhu minulých týdnů podnikla řadu politických a zákonných opatření, aby mu zabránila. Ústavní soud na její žádost pozastavil platnost referenda.

Madrid převzal kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu a do Barcelony i dalších měst dorazily posily v podobě stovek policistů.

V Katalánsku roste napětí kvůli zakázanému referendu (zdroj: ČT24)

EK nemůže naše přání ignorovat, tvrdí katalánský premiér

Katalánský premiér Carles Puigdemont si postěžoval, že Evropská komise dosud „nedopřála sluchu“ přání Katalánska uspořádat referendum. Snaha španělských úřadů referendu zabránit podle něj posiluje podporu konání hlasování způsobem, který evropské instituce nebudou moci ignorovat.

Puigdemont v rozhovoru pro agenturu AP také prohlásil, že Evropská komise se ke Kataláncům obrací zády tím, že nebrání základní práva všech evropských občanů během
kontroverzních opatření přijatých španělskými soudy a centrálními úřady ve snaze hlasování zmařit.

El País: Proruská média srovnávají situaci v Katalánsku s Krymem

Katalánsko se nyní dostalo i do zorného pole proruských médií, jejichž obecným cílem je podle deníku El País mimo jiné narušit jednotu EU. Moskva jakoukoli účast na tiskové kampani popírá. Kreml v otázce nezávislosti Katalánska zastává stanovisko, že se jedná o vnitřní záležitost Španělska. „Jedná se o interní problém a v žádném případě se v této záležitosti nijak nebudeme angažovat,“ řekl agentuře EFE mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Analýza proruských médií podle listu El País ovšem zároveň ukazuje, že jejich pokrývání nynějšího dění v Katalánsku ve španělštině, angličtině, němčině a ruštině výrazně vzrostlo. Všechna sledovaná média španělskou vládu a justici viní z násilného utlačování tohoto regionu na severovýchodě země.

Madrid podle těchto zpravodajských organizací vyslal do Barcelony polovojenské jednotky, hrozí občanská válka a EU pasivně přihlíží. 

Ruská média přirovnávají krizi spojenou s katalánským referendem o nezávislosti k ruské anexi Krymu v roce 2014 a ke kurdskému referendu o nezávislosti, které v Iráku proběhlo v pondělí. Prokremelský list Vzgljad například uvedl, že „Španělsko násilně potlačuje katalánské jaro“.

 „Nejedná se o propagandu sovětského typu či něco podobného. Nejsou to ani všechno falešné zprávy,“ říká německý analytik Brett Schaffer ze Sdružení pro zajištění demokracie (ASD). „Ve své podstatě se Rusko snaží vyvolat svár, aby mohlo pomalu oslabovat evropskou demokracii a instituce,“ dodává.

Podle El País televize RT, zpravodajská síť, kterou jako svůj propagandistický orgán financuje Kreml, užívá svého španělskojazyčného portálu k šíření zpráv o dění v Katalánsku, v nichž zpochybňuje španělskou ústavu. Od sklonku srpna vydala RT na tomto portálu 42 článků o krizi v Katalánsku se zavádějícími titulky, například „EU bude respektovat nezávislost Katalánska, ale to bude muset absolvovat přijímací proces“.

Assange jako hlásná trouba Kremlu?

obrázek
Zdroj: ČT24

Na RT vedle informací, jež vychází z postojů ruské vlády, obvykle nalézají odezvu i zprávy aktivistů, jako je Julian Assange, který se linii Kremlu názorově blíží, napsal dále deník El País.

Deník dále poukazuje na armádu internetových robotů, které přispívají k šíření určitých zpráv. Příkladem může být Assangeův tweet z 15. září, v němž vyzval k podpoře katalánského práva na sebeurčení a dále uvedl, že se nesmí dovolit, aby se španělské potlačování referenda stalo běžnou praktikou. Tato zpráva byla sdílena více než dvanácttisíckrát a líbila se šestnácti tisícům uživatelů. Z analýzy pěti tisíc příznivců Assangeova účtu prostřednictvím webové stránky TwitterAudit vyplynulo, že 59 procent těchto profilů je falešných.