Jaký převrat? Turecká vesnice se o puči dozvěděla po deseti dnech od pastýře

Obyvatelé jedné turecké vesnice na břehu Černého moře se dozvěděli o zmařeném pokusu o převrat v červenci s desetidenním zpožděním. Jsou totiž bez elektřiny, bez které si nemohou pustit ani rádio. Nyní žádají v petici o zavedení proudu, aby mohli propříště držet krok s okolním světem. Píše o tom turecký deník Hürriyet.

Vesničany o převratných událostech v zemi informoval čirou náhodou až procházející pastýř, který o tom hovořil jako o staré dobře známé věci. To rozhořčilo místní obyvatelku Emine Akçalovou, která petici s výzvou adresovanou úřadům provincie Giresun iniciovala.

„Elektřina je ve většině vesnic u Černého moře, jen v té naší ne,“ stěžovala si Akçalová. „Takže nemůžeme poslouchat rádio, sledovat televizi nebo slyšet výzvy k modlitbě. O neúspěšném puči nás dokonce informoval až pastýř. V dnešní době jsme závislí na plynových lampách,“ dodala.

Spojené státy mezitím oznámily, že z Turecka obdržely žádost o vydání duchovního Fethullaha Gülena. Přijetí žádosti potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner. Formální žádost Turecka podle něj není nijak spojena s červencovým pokusem o převrat. Je motivována jinými okolnostmi, kvůli nimž Ankara duchovního stíhá. O jaké okolnosti jde, Tuner neuvedl.

Gülen trvale žije v americké Pensylvánii a podíl na puči popírá. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po neúspěšném převratu nařídil rozsáhlé pronásledování jeho stoupenců, jehož výsledkem byly tisíce zatčených a desetitisíce státních úředníků vyhozených z práce.