Izrael nezapomíná, že jsme mu pomohli, říká nový velvyslanec Stropnický

Izrael nezapomíná, že jsme mu pomohli, říká nový velvyslanec Stropnický (zdroj: ČT24)

Exministr obrany a zahraničí Martin Stropnický nastoupil jako nový velvyslanec v Izraeli. Na začátku října opustil poslanecké místo i post místopředsedy hnutí ANO. Stropnický už má diplomatické zkušenosti, byl například velvyslancem v Itálii. Ve čtvrtek poskytl České televizi rozhovor, ptal se blízkovýchodní zpravodaj David Borek.

Máte zkušenost s ambasadorskými posty i jinde. Tel Aviv není Washington, ale není to ani klidná Kodaň nebo Helsinky. O čem vlastně je ta práce tady?
Určitě to není klidná, bezproblémová štace. Když jste řekl Washington, tak ty země jenom svojí rozlohou a ekonomickou silou jsou někde jinde, ale z politického hlediska je řazená do první kategorie v rámci naší zahraniční politiky. Vždycky tady byl silný velvyslanec. Pro nás je to jeden z nemnoha států, se kterými máme strategické partnerství mimo Evropu. Tradice jde od roku 1948 (rok vyhlášení nezávislosti Izraele – pozn. red.) a vždycky se zmíní izraelskou stranou. Oni nezapomínají na to, že jsme jim pomohli.

Je docela zajímavé, že i v zemi, která je taková kritická, tím myslím Českou republiku, kdy se málokdy lidé na něčem unisono shodnou, tak jsem nezaznamenal nikde žádné výrazné protiizraelské postoje. Naopak, většinou převládá velmi vstřícný postoj, to je docela důležitá a zajímavá devíza, která je na té práci velké plus.

Martin Stropnický nastupuje do funkce velvyslance v Izraeli (zdroj: ČT24)

Jste připraven na to, že třeba i na recepcích a oficiálních setkáních bude probleskovat téma Írán?
Určitě, máme jako členové EU určité povinnosti, za sebe to musím vnímat jako obrovské téma a chápu, že Izrael má s Íránem velký problém, zvlášť teď se syrskou krizí, kde jsou íránští odborníci, dochází tam k výcvikovým aktivitám a Írán se netají svým antagonismem vůči Izraeli. Hlasy jsou v Evropě různé a to bude jeden z těch tenkých ledů, ale ono jich je víc.

Tak pojďme na ten další – ambasáda v Jeruzalémě?
Když dva dělají totéž, není to úplně totéž. Myslím, že nejméně šťastná varianta je varianta Paraguay, která zde otevřela kancelář, aby ji asi za dva měsíce zase zavřela. Tak takto teda ne. Myslím, že je velmi dobře, že jsme ještě za mého působení na ministerstvu zahraničí otevřeli honorární konzulát, že v rámci návštěvy pana prezidenta Zemana tady bude otevřen Český dům. To je podstatné zvýšení naší přítomnosti v Jeruzalémě, to není žádná Potěmkinova vesnice. Je to na velmi dobrém místě, kam jsou zvyklí lidé chodit, měl by to být otevřený prostor, přístupný všem, kteří se z izraelské strany chtějí dozvědět cokoliv potřebného o České republice od byznysu přes turistiku až po školství nebo studium. Těším se na to, jak to znásobí a zdynamizuje vzájemný vztah. Po prvním roce to budeme vyhodnocovat.

Do budoucna nevylučuju, že se to stěhování může stát, ale netvrdím, že to je věc příštích týdnů nebo měsíců. Navíc, nejsou to velvyslanci, kteří stěhují ambasády, ale vlády s přihlédnutím k názoru hlavy státu. Je to tedy výsostně politické rozhodnutí. Já takové rozhodnutí poté když tak prakticky musím vykonat, ale nejsem to já, kdo o tom rozhoduje. Jsem to však já, kdo vládě dodává, řekněme, nějakou analýzu nebo nějaký souhrn dopadů a okolností a je jich celá řada.

Možná ještě jeden tenký led. Ten propojuje vaše předchozí a nynější působení. Jak je to se zakázkou na izraelské radary pro českou armádu? Myslím, že to také bude téma, které vám na různých setkáních někdo nadhodí z izraelské strany. Je tam nějaký posun?
Co já vím, nový pan ministr Metnar zřídil skupinu několika lidí, která má posoudit, zda výhrady jeho předchůdkyně byly opodstatněné, nebo ne. A zároveň probíhá také šetření vojenskou policií, protože pokud se nemýlím, podala také trestní oznámení. Slyšel jsem, že se tato investigativní práce blíží k nějakému závěru. Bylo by velmi dobře, kdyby se to stihlo uzavřít do návštěvy pana prezidenta.

Ale ještě si dovolím zdůraznit jako bývalý ministr obrany, že v tom skutečně nevidím žádné pochybení a celá věc mě mrzí, protože jsem přesvědčen, že to je jeden z nejkvalitnějších produktů, které jsou na tom zbrojním trhu vůbec k dispozici, navíc od strategického partnera, který ho užívá léta v praxi a kterému se osvědčil, a za cenu, která je konkurenceschopná. Mrzí mě, že k tomu nedošlo ještě za mého působení, a byl bych moc rád, kdyby k tomu došlo teď.

Zmínil jste návštěvu prezidenta, jaké budou dva tři hlavní body jeho návštěvy, co se od ní čeká? Předpokládám, že to není zdvořilostní návštěva, kde vlastně o nic nejde.
Ono jde o mnoho, Jde o to, že region je tak komplikovaný a my tady máme výrazného spojence. Jsme jedna z mála zemí EU, která je schopná tlumočit stanoviska Izraele v Bruselu, kde ne všichni jsou Izraeli nakloněni. To je jedna dimenze návštěvy.

Další je, že se v letošním roce nepodařilo uskutečnit jednání obou vlád, které by mělo být každé dva roky. Bylo v roce 2014 i 2016, ale letos nebylo a udělám vše proto, aby bylo co nejdřív v roce 2019. Ne že by to cesta hlavy státu nahrazovala, ale je to další podstatný důkaz stvrzení vztahů. Pan prezident Zeman zde má dveře otevřené, vystoupí v Knesetu s projevem, který, myslím, bude poměrně zásadní, a potom vystoupí ještě s dalším projevem při otevření Českého domu, což byl mimochodem kdysi jeho nápad a je dobře, že se to daří realizovat. Hovory povedou všemi možnými směry. Nepochybuji, že pan prezident přijde s nějakým podstatným projevem.