I slavní vědátoři se občas ztratí. Cestu jim ukáže chytrý dron

Boston - Nahlížejí do tajů vesmíru, občas se ale ztratí v prostoru i čase. S pozemskými starostmi pomůže mladým nadějným technikům na Massachusettském technologickém institutu technologie. Co taky jiného?

Kampusem o rozloze 68 hektarů studenty provádí autonomní quadrucoptera. Lokalizuje jejich telefon a vyhodnotí nejrychlejší cestu k zadanému číslu místnosti. „I když zastavíte, nenaštve se na vás. Zjistí, že jste od ní daleko, a je jí jasné, že musí počkat,“ říká Yaniv Turgeman z Katedry urbanistiky a územního plánování.

Vrtulník určuje trasu podle GPS a signálu WiFi. Naučit dron různé cesty kampusem bylo jednoduché, problém byl s vyhýbáním se nenadálým překážkám. Nakonec používá stejné vybavení jako netopýr - echolokaci.

Massachusettský technologický institut je elitním klubem. Mezi jeho absolventy patří řada hvězdných jmen - astronaut Buzz Aldrin, šéf Fedu Ben Bernanke, bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Studovalo zde i 78 leureátů Nobelovy ceny.

Horizont: Dron ukáže cestu bloudícím studentům (zdroj: ČT24)