Hurikán Beryl se žene k Mexiku, má už deset obětí

Počet obětí karibského hurikánu Beryl stoupl na deset, informuje agentura Reuters. Žene se teď k Mexiku, kde má zasáhnout turistické oblasti. Vítr přesahuje rychlost 200 kilometrů v hodině. Naposledy hurikán zpustošil ostrov Jamajka, Kajmanské ostrovy a souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny.

Na karibském pobřeží Mexika, které je oblíbenou turistickou oblastí, už se připravují bezpečná útočiště a evakuují se malé pobřežní komunity. Turistům úřady doporučují, aby přečkali hurikán ve sklepech hotelů. V turistickém středisku Cancún zaplnili turisté letiště ve snaze odcestovat ještě před příchodem hurikánu. Z tamních pláží mezitím pracovníci environmentálních organizací přesouvají do bezpečí vejce mořských želv, aby je neohrozily vzedmuté mořské vlny.

Meteorologové předpokládají, že hurikán zasáhne pevninu v oblasti řídce obydlených lagun a mangrovů jižně od mexického Tulumu v pátek brzy ráno místního času. Oblast má zasáhnout pravděpodobně jako hurikán druhé kategorie.

Jamajka: úmrtí, statisíce lidí bez proudu, letiště mimo provoz

Beryl za sebou zanechal zpustošené části jihovýchodního Karibiku. Naposledy zasáhl Kajmanské ostrovy a Jamajku. O její jižní pobřeží se oko hurikánu otřelo během středy, kde bouře zabila nejméně jednoho člověka. Asi tisícovka lidí ztratila střechu nad hlavou. Premiér Andrew Holness v zemi vyhlásil kvůli následkům hurikánu zákaz vycházení.

Silný vítr o rychlosti 240 kilometrů v hodině strhával na Jamajce střechy domů a přerušil dodávky elektřiny. Bez dodávky proudu tak bylo podle místních úřadů ještě ve čtvrtek ráno na 400 tisíc odběratelů. To je 65 procent klientů státní elektrárenské společnosti JPS.

Přímořské silnice jsou na Jamajce zcela zničené. Mimo provoz pak zůstává hlavní mezinárodní letiště u jamajské metropole Kingston. Podle provozovatele citovaného agenturou EFE není zatím možné určit, kdy se vrátí do provozu.

Zranění utrpěla i viceprezidentka Venezuely

Tři lidé nepřežili hurikán ve Venezuele, kde se další čtyři lidi pohřešují. Zraněna byla i viceprezidentka Delcy Rodríguezová, která nestihla uhnout padajícímu stromu. V zemi je poničeno více než osm set domů, čtyři sta je zničených úplně.

Tři mrtvé po úderu hurikánu hlásí také Grenada a jedno úmrtí zaznamenal i ostrovní stát Svatý Vincenc a Grenadiny. Nejhůř dopadly ostrovy Mayreau a Union, kde Beryl zničil nebo poškodil asi 95 procent domů. Země je podle tamního premiéra Ralpha Gonsalvese prakticky srovnaná se zemí.

Jeho grenadský protějšek Dickon Mitchell přirovnal pohurikánovou situaci ve své zemi k podmínkám ve filmu Armageddon.

Beryl je prvním hurikánem letošní sezony, který nad Atlantikem dosáhl páté, nejsilnější kategorie. Poté zeslábl, ale i tak zůstává silný.

Znovu má zesílit nad teplými vodami Mexického zálivu, po přechodu z Tulumu přes mexický poloostrov Yucatán. Pak má podle amerického Národního střediska pro hurikány znovu zasáhnout pevninu u severovýchodního pobřeží Mexika poblíž hranice s Texasem.