Greenpeace pronikla do francouzské jaderné elektrárny

Paříž – K zastavení provozu jaderné elektrárny Tricastin vyzývá francouzskou vládu mezinárodní ekologická organizace Greenpeace. Na tři desítky jejích aktivistů dnes pronikly do elektrárny; zasáhla proti nim policie a všechny zatkla. Vláda oznámila, že hodlá zavést přísnější tresty pro podobné činy, při nichž lidé porušují zákaz vstupu do významných objektů a ohrožují jejich bezpečnost.

Devětadvaceti aktivistům se brzy ráno podařilo vniknout do střeženého objektu a pověsit na budovy elektrárny dva transparenty varující před možnou jadernou katastrofou. Podle úřadů se ale nedostali k citlivým místům elektrárny, jakými jsou především řídící sály. Podle ministerstva vnitra vnikli do objektu ve třech skupinách, ale policisté měli situaci rychle pod kontrolou a narušitele postupně zatkli. Čeká je přestupkové řízení.

„Greenpeace touto akcí žádá prezidenta Françoisa Hollandea, aby nechal uzavřít jadernou elektrárnu Tricastin, která patří k pěti nejnebezpečnějším ve Francii,“ uvedl v prohlášení představitel Greenpeace ve Francii Yannick Rousselet. Přívrženci Greenpeace již v minulosti několikrát pronikli do jaderných elektráren ve Francii i v jiných zemích. Tvrdí, že jejich bezpečnost není dostatečná, což místní úřady vždy popírají.

Francie patří k zemím, které nejvíc spoléhají na jadernou energii. Všech jejích 58 reaktorů provozuje státní podnik pro výrobu a distribuci elektřiny EDF. Po jaderné katastrofě v japonské Fukušimě francouzský regulační úřad vyzval EDF, aby své elektrárny modernizovala. Podle EDF to bude stát asi deset miliard eur (kolem 260 miliard korun).

Hollande po loňském zvolení potvrdil svůj záměr snížit podíl jaderné energetiky na vyrobené elektřině v zemi ze současných 75 na 50 procent do roku 2025. Po slíbeném uzavření nejstarší francouzské jaderné elektrárny Fessenheim koncem roku 2016 ale s uzavřením některé další jaderné elektrárny v době svého pětiletého prezidentského mandátu nepočítá.