Galliano kvůli urážkám Židů končí u Diora

Paříž – Světoznámý módní dům Dior se otřásl v základech. Po čtvrtečním excesu vyhodil svého nejslavnějšího návrháře Johna Galliana. Jeho hádku s hosty trendové pařížské restaurace plnou antisemitských výpadů někdo natočil na video a teď ji vyšetřuje policie. Návrháři hrozí až půlroční vězení. Galliano obvinění odmítá.

V módním průmyslu John Galliano 15 let potvrzoval své kvality nejnadanějšího návrháře. Extravagantní, excentrická neřízená střela léta působí v Paříži a je jednou z nejznámějších osobností takzvané vysoké krejčoviny. Své jméno s ním spojila luxusní značka Dior. Galliano má na starosti celkovou image salonu, navrhuje vlastní kolekce. 

Teď se ale pověst světoznámé módní značky otřásla v základech. Dnes začíná pařížský týden módy, na kterém měla Gallianova podzimní kolekce zazářit 4. března. Jenže módní show se bude muset obejít bez samotného tvůrce. Francouzský módní salon Dior se dnes s Gallianem rozhodl rozvázat smlouvu. „Dior s nejhlubším přesvědčením potvrzuje svou politiku nulové tolerance jakéhokoli antisemitského nebo rasistického vyjadřování nebo chování,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel salonu Sidney Toledano. „Velmi rozhodně odsuzuji to, co John Galliano řekl a co naprosto odporuje hodnotám, které Christian Dior vždycky hájil,“ dodal. 

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Galliano údajně ve čtvrtek na terase kavárny v centru Paříže napadl jeden pár. Návrhář byl opilý a v kavárně ve čtvrti Marais, kde žije početná židovská komunita, údajně vykřikoval protižidovské urážky. Prohlásil například, že miluje Hitlera. Gallianův výstup někdo natočil na mobil. Nakonec podroušeného návrháře zadržela policie. Na policejní stanici strávil několik hodin. Galliano byl později propuštěn, byly na něj ale podle policejního zdroje podány dvě žaloby. Francouzská justice může slovní antisemitismus potrestat až půlrokem vězení. 

Návrhářův právník Stephane Zerbib tvrdí, že Galliano za nic nemůže: „Zdá se, že byl terčem agrese, nazvali ho vandrákem a on se bránil. Až potom zasáhla policie. Za žádných okolností tam nepřišli kvůli násilí nebo protižidovským výrokům.“

Galliana dnes kvůli jeho výrokům zavrhla i čerstvá držitelka Oscara Natalie Portmanová. Herečka narozená v Izraeli uvedla, že je „šokována a znechucena“.