Francouzští vojáci opustí Afghánistán o rok dřív

Paříž - Prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil, že francouzské bojové jednotky odejdou z Afghánistánu do konce roku 2013. Dosud se hovořilo až o konci roku 2014. Výcvik příslušníků afghánské armády francouzskými jednotkami bude obnoven v sobotu, řekl nejvyšší francouzský představitel po setkání se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím v Paříži. Oba se shodli na tom, že požádají NATO, aby zahraniční síly předaly afghánským jednotkám všechny bojové mise právě už v roce 2013. Sarkozy o přerušení operací francouzských vojáků v Afghánistánu rozhodl poté, co afghánský voják zastřelil čtyři francouzské členy jednotek.

Po setkání se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím v Paříži Sarkozy zdůraznil, že návrh na předání všech bojových misí afghánským jednotkám o rok dříve, než NATO plánovalo, Karzáí podpořil. Sarkozy podle AP o tomto záměru již informoval amerického prezidenta Baracka Obamu. Francie návrh hodlá předložit na zasedání ministrů obrany NATO začátkem března.

Francie má v Afghánistánu 3 600 vojáků, kteří zde podle předchozích dohod se spojenci mají působit nejlépe až do roku 2014, kdy se plánuje odchod mezinárodních sil vedených NATO a předání odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánským silám.

Vojáci NATO
Zdroj: ČT24

Část francouzského kontingentu přijela do Afghánistánu plnit bojové úkoly proti islámským ozbrojeným radikálům po boku spojenců v čele s Američany, zatímco jiné francouzské jednotky přišly cvičit afghánské vojáky. 

V Afghánistánu přibývá útoků na alianční jednotky. Příslušník afghánské armády zastřelil 20. ledna v údolí Tagab čtyři francouzské vojáky, dalších 17 jich zranil.

Studio ČT24 - Karzáí na návštěvě ve Francii (zdroj: ČT24)