Francouzi už podvanácté protestovali proti penzijní reformě. Odhady účasti se velmi liší

Demonstrace proti reformě penzí pohledem zpravodaje Šmída (zdroj: ČT24)

Ve Francii protestovalo ve čtvrtek proti důchodové reformě 380 tisíc lidí, uvedlo ministerstvo vnitra. Podle pořádajících odborů CGT bylo demonstrantů 1,5 milionu, původně odborová organizace uvedla, že účastníků bylo „přes milion“. Oba údaje potvrzují klesající účast na demonstracích, nyní se konalo jejich 12. kolo. V Paříži policie zadržela 36 lidí, zraněno bylo deset příslušníků ozbrojených sil.

Průvod v Paříži šel po jiné trase než dřív, začínal u budovy opery. Podle pařížské prefektury přišlo vyjádřit svou nespokojenost s vládními penzijními plány 42 tisíc lidí. Odborový odhad je téměř desetkrát vyšší, 400 tisíc účastníků. V Paříži policie k 18:00 zadržela 36 lidí, zraněno bylo deset příslušníků ozbrojených sil, píše deník Le Monde. Na bezpečnost demonstrací po celé Francii dohlíželo 11 500 policistů, z toho 4200 v hlavním městě.

Protesty v Nantes, kde bylo podle policie 10 tisíc lidí, provázely násilnosti. Při průchodu davu před prefekturou začali lidé házet předměty, policie reagovala použitím slzného plynu. Na policisty také létala zábavní pyrotechnika, agresivní účastníci průvodu zapálili několik ohňů. Neklidný průběh mělo také setkání v Rennes, kde stejně jako při předchozích demonstracích skončilo v plamenech několik popelnic a tentokrát také dvě auta značky Tesla a Mercedes. Po oficiálním ukončení pochodu se několik maskovaných lidí vydalo do centra, útočili na policisty, ti použili vodní dělo.

Na čtvrtek bylo ohlášeno celkem 270 protestních akcí včetně protestu popelářů. Agentura AFP napsala, že demonstranti ráno na dvě hodiny blokovali vjezd do rafinerie Feyzin u Lyonu. Na Rýně se narušila nákladní doprava poté, co stávkující odpojili přívod proudu do jednoho ze zdymadel u hranic s Německem a Švýcarskem.

Čekání na Ústavní radu. Verdikt padne v pátek

Od poloviny ledna Francouzi opakovaně vycházejí do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s důchodovou reformou, kterou nakonec prezident Emmanuel Macron prosadil bez souhlasu dolní komory parlamentu. 

Penzijní reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému. Kromě postupného zvýšení věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze. 

Poslední slovo k platnosti normy bude mít Ústavní rada, která své stanovisko oznámí v pátek.

Právě u jejího sídla byl už dopoledne houf policistů a ministr vnitra zakázal v okolí demonstrace, řekl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Dodal, že ráno byl vchod do sídla zasypaný popelnicemi.

„Veškerá pozornost směřuje na Paříž, i proto že je to poslední demonstrace před rozhodnutím Ústavní rady. Demonstruje se ale i na jiných místech,“ uvedl zpravodaj. Zmínil, že v Marseille či Rennes došlo k mírným potyčkám policistů s demonstranty, ale hlavní střety bývají ve večerních hodinách na konci demonstrací.

Šmíd dodal, že Ústavní rada nebude důchodovou reformu modifikovat. „Ona rozhoduje pouze o tom, jestli ústavní reforma, tak jak byla přijata v Národním shromáždění, je v souladu s ústavou.“

I když reforma projde, odbory budou protestovat dál

Doplnil, že předsedkyně klubu opozičního Národního sdružení (RN) Marine Le Penová už prohlásila, že bude rozhodnutí rady respektovat, protože již neexistuje vyšší instance. Jiné stanovisko mají odbory. „Pokud Ústavní rada potvrdí platnost reformy, tak pro odbory to nebude konečná a budou pokračovat v demonstracích,“  řekl Šmíd.

Pro odbory je podle něj důležité udělat takové kroky, které Francii ochromí nebo zastaví. Stávka popelářů by se tak sice projevila na vzhledu Paříže a mohla by ovlivnit turistický ruch, ale pokračující blokáda rafinérií by znamenala, že zemi dojdou brzo pohonné hmoty. „Už teď jsou problémy kolem Paříže.“

Zpravodaj dodal, že v tuto chvíli je pravděpodobnější, že reforma projde.