Fico premiérem, Pellegrini šéfem sněmovny, spekulují média o dohodě

Události: Smer a Hlas zřejmě finišují dohodu o koalici (zdroj: ČT24)

Jednání o slovenské vládě pokročilo. Ke koalici má blízko Smer expremiéra Roberta Fica a Hlas Petera Pellegriniho. Podle zákulisních informací je dohoda blízko. Podle člena předsednictví Smeru Roberta Kaliňáka už vedení stran opakovaně jednalo o programových prioritách. Záměr o dohodě by mohli oznámit prezidentce příští týden. Třetím členem vlády by měla být Slovenská národná strana (SNS). Všechny ostatní varianty – kromě předčasných voleb – jsou nyní méně pravděpodobné.

Lídr vítězného Smeru Robert Fico se sešel s Pellegrinim už dvakrát – naposledy ve čtvrtek. Podle zpráv některých médií je dohoda obou téměř hotová. Neověřené informace anonymně mluvících zdrojů naznačují, že Fico by se mohl stát počtvrté premiérem, Pellegrini podruhé předsedou parlamentu.

Zástupci Smeru to ale České televizi zatím nepotvrdili. Jednání prý stále pokračují. „Jeden z předsedů stran by měl být premiér, druhý předsedou parlamentu. Ale ještě jednou, všechny personální věci se začnou řešit, až když se dohodneme, že chceme mít společnou koalici,“ prohlásil člen předsednictva Smeru Robert Kaliňák.

Obsah je podle něj prioritou a jedná se adekvátně k situaci. „Co se udělá rychle, to je nekvalitní. A my potřebujeme pevnou a solidní vládu, aby se voliči dočkali výsledků, které jsme slíbili,“ zdůraznil Kaliňák.

„Bavili jsme se o tom, co chceme se Slovenskem udělat, jak chceme, aby do roku 2027 vypadalo. O tom nyní diskutují jednotlivé struktury stran. Příští týden bychom mohli oznámit, jestli jsme se dohodli, nebo nedohodli. Každá ze stran si musí nyní uvědomit, co slíbila voličům. Chceme lidem dát co nejvíc, aby se Slovensko někam posunulo,“ uvedl dále Kaliňák.

Robert Kaliňák (Smer) o povolebním vyjednávání (zdroj: ČT24)

Pellegriniho Hlas pokrok v jednáních zatím nechtěl blíž komentovat. Diskutuje se prý hlavně o programu. „Budeme přitom konat tak, aby na prvním místě byly vždy zájmy Slovenska, až potom zájmy Hlasu jako politické strany a úplně na závěr osobní ambice jednotlivých politiků,“ sdělila pouze mluvčí Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

Slabým místem koalice může být i podle Pellegriniho SNS. Z deseti zvolených poslanců je pouze lídr Andrej Danko členem strany. Možný rozpad klubu ale odmítá. „Oni vědí, že pokud se rozpadne vládní koalice, tak v politice mohou skončit, a proto si budou chtít prodloužit svůj pobyt v politice a v parlamentu co nejdéle,“ souhlasí politolog Radoslav Štefančík z Ekonomické univerzity v Bratislavě.

SNS je stabilní partner, míní Kaliňák

Kaliňák věří, že SNS bude mít ve věcech pořádek a otázka nezávislých poslanců v jejím klubu se přeceňuje. „Ty kandidáty spojily stejné hodnoty a cíle a členský průkaz neznamená vždy naprostou stabilitu,“ míní Kaliňák. Některé rozdílné názory se dají čekat – jako v každé jiné koalici, je přesvědčen politik Smeru.

Na svou šanci v pozadí mezitím dál čeká i Progresívne Slovensko, které skončilo ve volbách na druhém místě. Lídr Michal Šimečka se snaží jednat, dohoda s křesťanskými demokraty (KDH) ale zřejmě odpadá. Předseda KDH Milan Majerský odmítl jít do vlády se Smerem a u Šimečky mu vadí zase spory v oblasti eticko-kulturních témat, informoval zpravodaj ČT Jan Šilhan. Předsednictvo KDH ovšem později oznámilo, že si přeje, aby rozhovory s liberály pokračovaly.

„Když máte jednu politickou stranu, se kterou počítáte do vlády, která se nakonec odmítne podílet na takovéto spolupráci, tak je velmi obtížné hledat jakýkoliv kompromis,“ konstatoval Štefančík.

Zaorálek: Fico je schopen uklidnění situace na Slovensku zvládnout (zdroj: ČT24)

Příliš různorodá alternativa

Lídr progresivistů údajně nabídl i kompromis nejvyšší: vzdát se postu premiéra ve prospěch Pellegriniho. Šimečka však podle zpravodaje ČT Jana Šilhana neustoupil, pokud jde o jiné požadavky Hlasu jako obsazení postu ministra vnitra.

„Jsem k této variantě skeptický. Myslím, že jsou moc velké programové rozdíly mezi panem Šimečkou a KDH. Mezi výrokem KDH, že homosexuálové jsou špína, a mezi názory Šimečkovy strany jsou opravdu velké rozdíly. A vidím i velké rozdíly mezi neoliberální Sulíkovou stranou SaS (možný koaliční partner liberálů) a Pellegrinim, což je spíše sociálně demokratický směr. Kdyby taková koalice vznikla, moc si její budoucnost nepředstavuji,“ hodnotí exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (Socdem), který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Variantu, že novou vládu povede Fico a povede ji spolu s Pellegrinim a SNS, považuje Zaorálek za mnohem více pravděpodobnou a funkční, i když nepůjde o „extra stabilní vládu“, protože bude mít křehkou většinu.

S tímto scénářem souhlasí i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Spekuluje se o obrovském vlivu Fica na poslance strany Hlas. Otevřeně se mluví o tom, že má větší vliv než sám Pellegrini. Dřív to bylo jedno uskupení, sociální demokracie, která se rozštěpila. Ti lidé odešli od Fica ne kvůli ideovému nesouhlasu nebo odsouzení jeho politiky, ale kvůli tomu, že nevěřili v jeho budoucnost,“ vysvětluje bývalý ministr spravedlnosti. „Nemám z té vlády osobně radost, ale odráží to výsledek voleb,“ dodal Pospíšil.

Obavy ze vznikající více nacionalistické vlády, mají eurounijní socialisté. Mluví se i o možném budoucím vyloučení z frakce.

„Na prvním místě jsou zájmy Slováků a Slovenek. Se SNS jsme vládli dvakrát a jsme členy evropských socialistů dvacet let a to jim to nevadilo, dokonce byl předsedou Andrej Danko (SNS), což se nezměnilo. To, čeho se obávali, bylo vládnutí s Republikou,“ myslí si Kaliňák.