EU zpřísní sankce vůči Íránu, vysloužila si tím kritiku Ruska

Brusel/Moskva - Lídři Evropské unie se dnes na summitu v Bruselu shodli na přísnějších sankcích vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Režimu Mahmúda Ahmadínežáda hodlá unie zakázat vývoz technologií používaných při těžbě ropy a plynu a také omezit finanční toky do íránských bank. Za jednostranné zpřísnění sankcí dnes EU a USA ostře kritizovalo Rusko.

Sankce EU jdou nad rámec opatření, které před časem schválila OSN. Jejich cílem bylo přimět Írán k návratu k jednacímu stolu ohledně jeho jaderného programu. Evropa i některé další západní země Írán podezírají z vývoje jaderných zbraní, Teherán nicméně tvrdí, že jeho jaderný program má čistě civilní účely.

Z prohlášení Evropské rady:

„Evropská rada hluboce lituje, že Írán nevyužil mnoha příležitostí, které mu byly nabídnuty, aby odstranil obavy mezinárodního společenství o povaze íránského jaderného programu.“

Rusko dnes Spojené státy a Evropskou unii za zpřísnění sankcí ostře kritizovalo. „Jsme mimořádně zklamáni, že ani Spojené státy ani Evropská unie nevyslyšely naše výzvy, aby se takových kroků zdržely,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Sankce OSN rozšiřují mimo jiné o 40 firem okruh společností, jejichž aktiva by měla být zmrazena kvůli podezření, že pomáhají rozvíjet íránský jaderný program. Daná rezoluce OSN rozšiřuje i zbrojní embargo vůči Íránu a vyzývá státy OSN, aby neposkytovaly palivo nebo přístavní služby plavidlům, jež přepravují zakázaný náklad do islámské republiky. Nová opatření ale měla v EU i své kritiky. „Nikdo přeci nevěří tomu, že sankce vyřeší íránský problém,“ podotkl začátkem týdne šéf švédské diplomacie Carl Bildt.