Den Katalánska ve znamení protestů. Ulice Barcelony zaplnil milion lidí požadujících nezávislost

Davy lidí vyrazily v úterý do ulic Barcelony v rámci národního svátku Den Katalánska (La Diada). Jedenácté září 1714 je dnem, kdy Katalánci přišli ve válce o španělské dědictví o nezávislost. Separatisté výročí stejně jako v minulých letech využili k protestům. Podle policie demonstruje v Barceloně asi milion lidí. Hlavním smyslem manifestace je snaha domoci se propuštění katalánských vůdců.

Kvůli výročí byly do Barcelony povolány policejní posily. Zástupce španělské vlády v regionu požádal minulý týden o 600 mužů, což označil za běžný postup při manifestacích. Statisíce Katalánců, kteří vyšli do ulic, se opírají o referendum z loňského 1. října, ve kterém ovšem hlasovali téměř výhradně příznivci nezávislosti.

Manifestace začala s odkazem na 11. září 1714 tradičně přesně v 17:14 SELČ. V davu bylo vidět množství katalánských vlajek a zněly pokřiky jako „Nezávislost!“.„Doufám v solidaritu s našimi politickými vězni i s našimi politiky a političkami v exilu. A taky s celým Katalánskem. Opravdu v to upřímně doufám,“ řekla jedna z demonstrantek. 

„Oslavujeme naše práva a svobody, ale také rozmanitost Katalánska. A je mojí povinností, jak úřednickou, tak osobní, vzpomenout na ty, kteří tu dnes s námi nejsou. Jsou to společenští aktéři a političtí lídři, kteří kvůli svému uvěznění ztratili hlas. Myslím, že je jejich držení nespravedlivé,“ zdůraznila starostka Barcelony Ada Colauová.

„Svoboda by se měla oslavovat jak v ulicích Barcelony, tak v ostatních katalánských městech. Zejména pak svoboda projevu, která každému dovoluje vyjádřit své myšlenky a cíle,“ prohlásil šéf regionálního parlamentu Roger Torrent.

Ve vězení stále zůstává devět katalánských politiků obviněných z pokusu o jednostranné vyhlášení nezávislosti. Dalších sedm před španělskými soudy uteklo do zahraničí. „Milí spoluobčané, na této Diadě nás nesmíte zklamat. Musíme držet všichni pohromadě,“ vzkázal demonstrantům z belgického exilu katalánský expremiér Carles Puigdemont.

Zastánci setrvání regionu ve Španělsku ale kritizují, že si separatisté uzurpují svátek, který má patřit všem Kataláncům. „Říkáme, že Španělsko je Katalánsko a Katalánsko je Španělsko. Nezávislost nechceme,“ zdůraznil zastánce jednotného Španělska Francisco Hurtado.

Nový katalánský premiér je nakloněn rozhovorům s Madridem

Katalánský premiér Quim Torra před týdnem zahájil novou kampaň za nezávislost. Při této příležitosti vyzval Katalánce, aby mohutnou účastí na manifestacích pomohli přimět španělskou vládu k povolení referenda o sebeurčení regionu. Současně zdůraznil, že je ochoten jednat s vládou v Madridu o budoucnosti Katalánska a že odmítá násilí.

Při projevu měl na klopě žlutou stuhu, jíž chtěl vyjádřit podporu devíti katalánským separatistickým lídrům, kteří jsou kvůli své roli v loňském referendu a jednostranném vyhlášení nezávislosti Katalánska ve vyšetřovací vazbě a čelí obvinění ze vzpoury.

Katalánsko
Zdroj: ČT24

Podle průzkumu veřejného mínění, který vládní agentura Centre d'Estudis d'Opinió provedla v červenci, je pro odtržení Katalánska 46,7 procenta obyvatel regionu, kdežto proti jeho vyčlenění ze Španělska se staví 44,9 procenta.

Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez, který se moci ujal v červnu, se ke katalánské otázce staví o poznání smířlivěji než jeho konzervativní předchůdce Mariano Rajoy. Přesto dal jasně najevo, že referendum o odtržení regionu nepovolí a nepřistoupí ani na jednostranné vyhlášení nezávislosti.

Milion Katalánců oslavil svátek demonstrací za nezávislost regionu (zdroj: ČT24)