Daily Mail: Kaddáfí zemřel na Sarkozyho rozkaz

Londýn – Smrt bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je stále předmětem spekulací. Přispěl k nim i britský bulvární list Daily Mail, který tvrdí, že Kaddáfího zabil francouzský agent na rozkaz Nicolase Sarkozyho. Svět se tak neměl dozvědět o nadstandardních vztazích libyjského diktátora s tehdejším francouzským prezidentem.

Poslední chvíle libyjského diktátora jsou stále obestřeny tajemstvím. Kaddáfí zemřel loni v říjnu poté, co ho dopadli povstalci. Podle pitvy zemřel na střelná zranění, v hlavě měl dva zásahy. Kdo ale střílel, není dosud jasné. Podle oficiální povstalecké verze byl Kaddáfí dopaden na útěku ze své rodné Syrty. Zemřel, když se dostal se svou kolonou do přestřelky s povstalci. Jenže se objevilo i video, kde někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav.   

Daily Mail teď ale přichází s další verzí, jak Kaddáfí vlastně zemřel. Podle zdroje Daily Mail se do davu vmísil najatý francouzský agent a Kaddáfího zastřelil. Mahmúd Džibríl, který byl v době Kaddáfího pádu dočasně libyjským premiérem, řekl egyptské televizi: „Byl to zahraniční agent, který se vmísil do davu a zabil Kaddáfího.“ Podle diplomatických zdrojů v Tripolisu to byl zřejmě francouzský agent, píše Daily Mail.   

Sarkozy prý nestál o to, aby libyjský diktátor mluvil o jejich vztazích. Daily Mail citoval svůj zdroj z Tripolisu, který řekl, že „Sarkozy měl mnoho důvodů umlčet Kaddáfího co nejrychleji“. 

A vztahy mezi Francií a Libyí byly údajně nadstandardní. Objevilo se dokonce obvinění, že Sarkozy financoval penězi od Kaddáfího svou volební kampaň v roce 2007. Sarkozy Kaddáfího při jeho návštěvě Paříže na konci roku 2007 vítal jako bratrského vůdce. Jenže francouzský exprezident rezolutně odmítá, že by dostal z Libye miliony na svou propagaci.   

Italský list Corriere della Sera k tomu poznamenává, že Sarkozy od začátku revoluce v Libyi podporoval vojenský zásah. Kaddáfí mu prý hrozil, že podrobnosti o jejich vztazích zveřejní. Byly to přitom francouzské letouny, které mezi prvními zaútočily v Libyi. Po schůzce 19. března 2011 v Paříži operaci na ochranu libyjského obyvatelstva podpořily kromě Francie i Velká Británie, USA a další státy. Odvolávaly se přitom na rezoluci č. 1973 Rady bezpečnosti OSN. Až později převzalo velení nad operací v Libyi NATO.