Ďáblové se vrací. V australské divočině opět žijí tasmánští čerti

Horizont: Návrat tasmánských čertů do australské přírody (zdroj: ČT24)

Do australské přírody vypustili ochránci celkem 26 tasmánských čertů. Draví vačnatci, kteří jsou známí také jako ďáblové medvědovití, se tak na tamní pevninu vrací po třech tisících letech. Odborníci doufají, že se tomuto ohroženému druhu podaří v divočině rozmnožit.

Prvních patnáct tasmánských čertů vypustila australská nevládní organizace Aussie Ark do přírody letos na jaře. Potom, co se jim začalo v novém prostředí dařit, poslali nyní ochránci do divočiny skupinu dalších jedenácti vačnatců.

Pro život v oplocené rezervaci o rozloze 400 hektarů, která se nachází v Novém Jižním Walesu, vybrali odborníci mladé a zdravé jedince. Doufají totiž, že se tam tasmánským čertům podaří v přírodě rozmnožit.

Zvířatům neposkytnou lidé žádnou potravu, vodu ani přístřeší. Ochránci je budou mimo jiné sledovat pomocí radiových obojků.

Plán na vypuštění dalších 40 čertů

„Jsou volní, jsou tam,“ uvedl pro National Geographic prezident organizace Aussie Ark Tim Faulkner. „Máme sice nějaké základní prostředky, jak na ně dohlédnout, ale v podstatě je to teď na čertech, aby dělali to, co dělat mají,“ dodal. 

„Za sto let se na tento den budeme dívat jako na den, který uvedl do pohybu ekologickou obnovu celé země,“ řekl Faulkner pro CNN. Dalších 40 čertů plánují ochránci vypustit do přírody v nadcházejících dvou letech. 

Tasmánští čerti vymřeli na australské pevnině po příchodu dingů. V současnosti se ve volné přírodě nacházejí pouze v Tasmánii, i tam jich však – zejména kvůli šíření nakažlivé rakoviny obličeje – v posledních letech ubývá.

Nyní na ostrově žije pouze přibližně 25 tisíc tasmánských čertů. Organizace Aussie Ark usiluje o záchranu druhu již deset let.