Čínské aplikace TikTok a WeChat zůstávají v USA dostupné, zákaz byl odložen

Americký prezident Donald Trump podpořil navrhovanou dohodu mezi americkými společnostmi Oracle a Walmart o převzetí amerických operací čínské aplikace TikTok. Trump proti TikToku vede tažení, jež zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost a ochranu soukromých dat. Původně měla být distribuce TikToku v USA od neděle zablokována, ale ministerstvo obchodu toto rozhodnutí o týden odložilo. Z obchodů s aplikacemi firem Apple a Google v USA nezmizí zatím ani aplikace WeChat čínské firmy Tencent. Soud totiž vydal předběžné opatření, kterým zatím zablokoval platnost nařízení ministerstva obchodu. Reagoval tak na žalobu uživatelů.

Na základě navrhované dohody by podle Trumpa mohla vzniknout nová společnost se sídlem v Texasu, kterou by kontrolovaly společnosti Oracle a Walmart. „Dal jsem dohodě své požehnání,“ avizoval Trump.

Ministerstvo financí v prohlášení uvedlo, že společnost Oracle převezme zodpovědnost za technologii a bezpečnost, aby byla zajištěna ochrana údajů o amerických uživatelích. Transakci bude muset schválit výbor pro zahraniční investice v USA. Podle zdrojů dala vláda stranám na dokončení dohody týden. Schválit ji však bude muset i Čína.

Oracle potvrdil, že bude vlastnit v Tiktok Global, jak se má nová společnost jmenovat, 12,5 procenta a bude uchovávat všechny údaje o uživatelích v USA. Walmart získá v TikTok Global podíl 7,5 procenta. Oracle a Walmart sice tvrdí, že většinový podíl v TikTok Global budou vlastnit investoři z USA, tento údaj však podle zdrojů bere v úvahu vlastnickou strukturu čínské firmy ByteDance, která bude vlastnit podíl 80 procent v TikTok Global. Američtí investoři v současnosti vlastní v ByteDance podíl 40 procent a pokud se vezme v úvahu tento údaj, budou američtí investoři vlastnit v TikTok Global podíl 53 procent.

Americký prezident ale původně požadoval, aby byl TikTok, což je aplikace pro sdílení krátkých videí, prodán americké společnosti, nebo aby byly ukončeny jeho americké operace.

Zákaz se odkládá i pro WeChat

Trump se zaměřuje také na WeChat, další čínskou aplikaci. Podle dřívějšího rozhodnutí americké vlády měly mít od neděle americké firmy zakázanou distribuci obou aplikací, tedy dva hlavní obchody s aplikacemi provozované americkými podniky Apple a Google by  je měly odstranit ze své nabídky. Díky připravované dohodě se ale zákaz na TikTok nevztahuje.

Z obchodů nezmizí k avizovanému datu ani WeChat. Americká soudkyně Laurel Beelerová totiž vydala předběžné opatření, kterým zatím zablokovala platnost nařízení ministerstva obchodu, podle něhož měla být aplikace firmy Tencent Holding v neděli z obchodů odstraněna, a to z důvodu národní bezpečnosti.

Ministerstvo spravedlnosti požádalo Beelerovou, aby toto nařízení neblokovala, protože by tak zmařila snahy prezidenta najít nejlepší způsob, jak vyřešit ohrožení národní bezpečnosti. Beelerová namítla, že zatímco obecné důkazy o ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s Čínou a týkající se technologie, a to i mobilní, jsou značné, konkrétní důkazy týkající se WeChatu jsou malé.

Soudkyně se také domnívá, že žaloba podaná uživateli přináší vážné otázky kolem opodstatněnosti požadavku, zvláště v souvislosti s prvním dodatkem ústavy. Ten garantuje svobodu projevu.

Aliance uživatelů WeChat, která napadla nařízení, ocenila rozhodnutí jako důležité vítězství pro miliony uživatelů aplikace v USA. Její právník Michael Bien upozornil, že USA nikdy neuzavřely velkou komunikační platformu, a to ani v době války.