Čína začala s plošným očkováním proti prasečí chřipce

Peking – Čína jako první stát na světě začala plošně očkovat obyvatelstvo proti prasečí chřipce. Podle čínských úřadů zatím nebyly zaznamenány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Vakcína je přitom čistě čínským produktem. Očkováni jsou nejdříve pekingští vysokoškoláci a vojáci, kteří se účastní obrovských oslav 60. výročí vzniku Čínské lidové republiky.

Očkování bude na etapy, začalo se s vojáky a vysokoškoláky, kteří se účastní oslav 1. října. Dohromady jsou to statisíce lidí. V druhé etapě očkování bude vakcína podána zbytku vysokoškoláků v Pekingu, kterých je podle odhadů až 800 000. Pak přijdou na řadu základní školy a školky a poté důchodci.

Zatím prý žádné vážné vedlejší účinky

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Zatím není jisté, zda se bude očkování týkat i jiných měst a venkova, neví se totiž, zda má Čína vůbec dostatek vakcíny. Tamější úřady zatím tvrdí, že látka nemá žádné vedlejší účinky, z dlouhodobého hlediska se teprve uvidí. Pokud se prokáže, že obyvatelstvu nic nehrozí a že látka je proti chřipce opravdu účinná, bude pravděpodobně pokračovat očkování i ve zbytku země.

„Očkování bylo velice úspěšné, žádné těžké ani nečekané reakce jsme nezaznamenali,“ řekl Čao Tchao, ředitel pekingského hygienického úřadu. Vakcína údajně může způsobit záněty nebo horečku, jde však prý o nevyhnutelné nežádoucí účinky.

Čína zatím zaznamenala 13 262 případů takzvané prasečí chřipky. Podle údajů čínského ministerstva zdravotnictví nemoci dosud nikdo nepodlehl, ministerstvo však varovalo před rychlým šířením nákazy v souvislosti se začátkem školního roku. Čína plánuje opatřit vakcínu pro pět procent více než miliardové populace do konce tohoto roku.