Chyba, která nás ohrozí, reagoval Obama na první veto od Kongresu kvůli Saúdům

Zákonodárci udělali chybu, reagoval šéf Bílého domu Barack Obama na přehlasování svého veta. Týkalo se zákona, který umožňuje pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 žalovat vládu Saúdské Arábie. Podle prezidenta teď hrozí podobné soudní spory i americkým firmám, vojákům a dalším představitelům na celém světě. Obamův názor podpořil i šéf CIA John Brennan. Prezident byl Kongresem přehlasován vůbec poprvé.

Sebevražedné atentáty 11. září 2001 provedlo devatenáct teroristů, přičemž patnáct z nich bylo občany Saúdské Arábie. Americké tajné služby sice upozorňovaly na některé podezřelé vazby atentátníků, nikdy se ale nepodařilo dokázat, že by útoky sponzorovali saúdští představitelé. „Jsou indicie o tom, že teroristé se setkali s pracovníkem konzulátu v Los Angeles, ale stopa dál nevede anebo se ji nepodařilo prokázat,“ prohlásil komentátor Tomáš Klvaňa.

Zákon s názvem Spravedlnost pro sponzory terorismu (JASTA), který schválila Sněmovna reprezentantů i Senát, umožňuje žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu.

Zákon upravuje novelu z roku 1976, která chrání jiné země proti americké žalobě. Obama úpravu odmítl, senátoři ale jeho veto přehlasovali poměrem 97:1, poslanci 348:77. Stalo se tak poprvé za celých osm let Obamova prezidentství.

„Hlasování v Senátu je pro Obamu skutečně debakl a svědčí to o tom, že není příliš obratný komunikátor a nemá velký vliv v Kongresu. Takhle prohrát, to je opravdu veliká ostuda. Na druhou stranu si myslím, že pravdu má prezident – že je to skutečně laciné populistické gesto ze strany Kongresu, protože těmito žalobami se stejně nakonec američtí daňoví poplatníci, pozůstalí nebo kdokoli, kdo bude žalovat saúdskoarabskou vládu, téměř ničeho nedomůžou,“ reagoval na přehlasování prezidenta publicista Klvaňa.

„Respektuji prezidenta a jeho důvody, proč zákon proti sponzorům terorismu vetoval. Vyzývám ale kolegy, aby rychle a hlasitě toto veto zvrátili, aby se rodiny pozůstalých mohly obrátit na soud. Právě to je důvod, proč máme náš justiční systém,“ konstatoval demokratický senátor za Connecticut Richard Blumenthal.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: Reuters

Rijád hrozí omezením spolupráce

Saúdská Arábie jakýkoli podíl na útocích nebo financování teroristů odmítá a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradila. Pohrozila, že omezí spolupráci na protiteroristických operacích i hospodářské a politické kontakty. Spolupráce mezi Rijádem a Washingtonem se během posledních let zhoršila, upozornil Klvaňa. Saúdům se nelíbí hlavně dohoda s Íránem.

Obama považuje prolomení veta za chybu. „Pokud odstraníme tento pojem imunity suverénního státu, pak se mohou naši muži a ženy v uniformách na celém světě cítit vystaveni recipročním akcím,“ varoval šéf Bílého domu.

„Je to nebezpečný precedent. Příklad toho, že je někdy třeba udělat to, co je těžké,“ konstatoval Obama. Mluvčí Bílého domu to označil za „nejtrapnější věc, kterou udělal Senát za poslední dekády“.

Je to jakési předvolební gesto Kongresu, kdy něco takového spoluhlasovat s prezidentem Obamou by bylo velmi nepopulární.
Tomáš Klvaňa
komentátor

Šéf CIA Brennan to vidí stejně. Saúdská Arábie je klíčový partner amerických tajných služeb při úsilí o zmaření teroristických plánů, zdůraznil. Velká většina zákonodárců ale takový pohled nesdílí. 

„Prezident říká, že to způsobí komplikace našemu blízkému partnerovi. Jenže zákon míří na ty zahraniční vlády, které sponzorují teroristické útoky na americké půdě, a to přece nemůžeme tolerovat,“ podotkl republikánský senátor za Texas John Cornyn.

Patnáct let po tragédii stále objevujeme nová fakta, ale je tady dost důkazů, že saúdská vláda nebo alespoň s ní spojené organizace a lidé napomáhali a umožnili provést jeden z nejhorších zločinů v dějinách Spojených států.
Richard Blumenthal
demokratický senátor za Connecticut

Sám Obama ale dal najevo, že chápe motivaci kongresmanů hlasovat pro zákon – obávají se totiž, že by jejich hlas proti návrhu ohrozil jejich šance v listopadových volbách, kde obhajuje křesla třetina senátorů a všichni členové Sněmovny reprezentantů.