Chorvaté v referendu odsouhlasili zákaz pro sňatky homosexuálů

Záhřeb – Chorvaté se v referendu vyslovili pro ústavní zákaz sňatků osob stejného pohlaví. Na otázku, zda manželství považují pouze za svazek muže a ženy, odpověděly kladně dvě třetiny hlasujících. K urnám přišlo asi 38 procent oprávněných voličů. Konzervativci, kteří za podpory místní katolické církve plebiscit prosadili, nyní mohou provést změnu ústavy. Výsledky hlasování jsou totiž platné a závazné bez ohledu na účast.

Voliči odpovídali na jedinou otázku znějící: „Souhlasíte s tím, že manželství je svazkem mezi mužem a ženou?“ S ohledem na výsledek referenda by tedy měla chorvatská ústava nově definovat manželství právě jako „svazek mezi mužem a ženou“.

Levicová vláda se zákazem homosexuálních sňatků nesouhlasí a označuje ho za omezování práv sexuálních menšin. Stejně se na celou věc dívá i prezident Ivo Josipovič. Ten se místnímu deníku svěřil, že na otázku odpověděl ne, protože organizátoři referenda se snaží zemi vrhnout „o několik století nazpět“.

Plebiscit prosadila konzervativní platforma Ve jménu rodiny, která pod zákonem požadovanou petici sesbírala více než 740 000 podpisů. V parlamentu pak pro referendum hlasovalo 104 ze 151 poslanců. Podpory se jí dostalo i ze strany katolické církve, která má v jadranské zemi tradičně silné postavení. Podle agentury Reuters proto není výsledek referenda překvapivý.

„Jsem šťastná, protože odteď už nebude žádná budoucí vláda schopná legalizovat homosexuální sňatky. Voliči rozhodli, že chorvatská ústava má chránit manželství tím, že ho definuje jako svazek mezi mužem a ženou,“ prohlásila po sečtení volebních lístků Zeljka Markic, lídryně iniciativy Ve jménu rodiny.

V sobotu nicméně v Chorvatsku – zemi, která se před několika měsíci stala 28. členem Evropské unie – demonstrovaly za práva homosexuálů desetitisíce lidí. Omezení homosexuálních sňatků kritizuje i velká část tamních médií.

Zastánci práv sexuálních menšin připomínají, že výsledek hlasování Chorvatsko zařadil po bok takových zemí jako Bělorusko, Polsko, Moldávie, Bulharsko, Černá Hora a Srbsko, kde je široce rozšířená netolerance k homosexuálním svazkům.

Chorvaté řekli NE sňatkům homosexuálů (zdroj: ČT24)