Chilská sopka Chaitén chrlí lávu, obyvatelé byli evakuováni

Santiago de Chile - Nedávno probuzená sopka Chaitén na jihu Chile dnes začala chrlit lávu. Úřady proto nařídily okamžitou evakuaci několika desítek obyvatel nedalekého městečka, kteří odmítli opustit své domy.

Vulkán ležící asi 1200 kilometrů jižně od metropole Santiaga de Chile vybuchl v pátek, poté začal produkovat kouř a popílek. Z jeho bezprostředního okolí byly už v pátek evakuovány asi čtyři tisíce lidí. Evakuace se týkala i deset kilometrů vzdáleného města Chaiténu, v němž žije na 7000 lidí. Nad sopkou se vytvořil černý mrak dlouhý 20 kilometrů. Na město se hned po erupci sneslo 20 až 30 centimetrů jemného popela, který kontaminoval místní zdroje pitné vody. Popílek vítr zanesl až do sousední Argentiny.

Úřady dnes nařídily evakuaci zbývajících obyvatel, kteří už od pátku odmítají opustit své domovy. Policie hlídá opuštěné ulice, aby ubránila majetek před rabováním. Evakuace se má týkat i dalšího blízkého města Futaleufu.

Výbuch asi kilometr vysoké patagonské sopky Chaitén překvapil všechny, vulkanology i místní obyvatele. Sopku totiž považovali za dávno vyhaslou.