Bruselské letiště ochromila stávka. Všechny lety byly zrušeny

Události: Stávka pracovníků bruselské dopravy (zdroj: ČT24)

Kvůli stávce, kterou vyvolal růst životních nákladů, v pondělí mezinárodní letiště Zaventem v Bruselu zrušilo všechny lety. Po celé Belgii navíc nefunguje mnoho autobusových spojů. Vlaky ale jezdí, částečně proto, aby se demonstranti mohli sjet do hlavního města, kde odbory na protestu očekávají účast desítek tisíc lidí, informuje agentura Reuters. Na pražském letišti byly zatím kvůli stávce v Belgii zrušeny čtyři lety mez Prahou a Bruselem. Stávkuje se i na letišti v Amsterodamu.

Bruselské letiště informovalo, že nemůže povolit lety s pasažéry, neboť protestní akce se rozšířila i na bezpečnostní personál. Místní veřejná doprava jezdí minimálně.

„Brusel byl doslova paralyzován a to i přesto, že Bruselané jsou na stávky zvyklí. Tohle byla už generální stávka číslo čtyři od začátku letošního roku. Z letiště skutečně neodletělo jediné letadlo. Nyní se provoz pomalu vrací do původních kolejí, ale jenom velice opatrně,“ řekl večer zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Míra inflace v Belgii dosáhla v červnu devíti procent. Zvyšují se ceny energií a také potravin. Ekonomové to dávají do souvislosti i s ruskou invazí na Ukrajinu, v jejímž důsledku jsou zablokovány dodávky obilí.

Belgický premiér Alexander De Croo v rozhovoru s televizí RTBF řekl, že belgičtí zaměstnanci jsou lépe chráněni než jejich kolegové ve většině ostatních unijních zemí, protože se jim zvyšují mzdy podle vývoje inflace. Uvedl také, že vláda až do konce roku prodloužila opatření ke snížení daně z prodeje plynu, elektřiny a pohonných hmot.

Zasaženo je i Česko

Stávka v Belgii zasáhla i provoz na pražském letišti Václava Havla, a to na pondělních a úterních spojích Praha–Brusel. „V tuto chvíli máme z důvodu stávky zrušené dnes dva přílety a jeden odlet, zítra jeden odlet,“ řekla po 14:00 mluvčí pražského letiště Klára Divíšková.

Další zrušené spoje letiště eviduje na linkách do Londýna, konkrétně na letiště Heathrow. To vyzvalo aerolinky, aby na pondělí zrušily deset procent letů. Kvůli technickým problémům totiž nestíhá odbavovat zavazadla, což cestujícím způsobilo problémy už o víkendu.

V pondělí proto pražské letiště eviduje dva zrušené lety na Heathrow, v následujících dnech pak po jednom letu denně. Jde ovšem o dlouhodobě plánovaná omezení, aerolinky British Airways informovaly letiště o zrušení letů už v závěru května. „Důvod dopravce neuvádí, nemohu tedy potvrdit, zda to má s žádostí londýnského letiště Heathrow něco společného,“ dodala Divíšková.

Heathrow, stejně jako další letiště i letecké společnosti v Británii i některých dalších zemích, se v rušné letní sezoně potýká s nedostatkem zaměstnanců. V posledních týdnech už byly kvůli tomu jen v Británii zrušeny stovky letů.

Spontánní stávku vyhlásili úklidoví pracovníci na amsterdamském letišti Schiphol, uvedla agentura ANP s odvoláním na odbory. Stávkující se dožadují, aby se jejich hodinová mzda zvýšila o 5,25 eura podobně jako přibližně 15 tisícům dalším zaměstnancům letiště. Schiphol, jakož i některé další vzdušné přístavy v Evropě, se potýkají s nedostatkem pracovních sil. Minulý týden letiště oznámilo, že kvůli chybějícímu personálu omezí počet letů a nařídí dopravcům, aby své letové řády zredukovali.